Mleko czy woda? W czym lepiej moczyć bułkę do kotletów mielonych? Eksperci nie maja złudzeń
Przygotowanie kotletów mielonych często wymaga dodania namoczonej bułki. Można zanurzyć ją w mleku lub w wodzie. Okazuje się, że zastosowanie jednego z tych dodatków daje dużo lepsze rezultaty. Podpowiadamy jak uniknąć błędów.
Kotlety mielone w każdym domu robi się nieco inaczej. Jedni do mięsnej masy dodają bułkę tartą, podczas gdy inni moczą kajzerkę w mleku lub w wodzie. Która metoda jest najlepsza? Znamy odpowiedź na to pytanie.
Namoczona w mleku bułka nadaje kotletom mielonym smaku
Zanurzenie suchego pieczywa w nabiale sprawi, że podczas smażenia mielone nabiorą soczystości. Co więcej, masa będzie bardziej zwarta i szansa, że kotlety rozpadną się podczas przygotowywania, zmniejszy się.
Mleko zneutralizuje także zapachy, które będą pojawiały się podczas smażenia i świetnie zbalansuje smak wieprzowiny. Tych zalet nie ma dodanie wody ani tym bardziej zastosowanie suchej bułki tartej.
Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Najlepiej sprawdzi się wieprzowina np. zmielona szynka lub łopatka. Mimo że wraz z bułką dodamy do masy nieco płynu, nie warto ryzykować dodawania chudszych kawałków. Za soczystość wyrobu odpowiada bowiem zawarty w mięsie tłuszcz.
Warto także sięgnąć po produkt od rzeźnika. Takie mięso będzie lepsze niż zapakowane w plastik mielone z marketów , które niekoniecznie pozbawione jest zbędnych dodatków smakowych lub konserwantów.
Na naszej stronie znajdziecie kilka sprawdzonych patentów na soczyste kotlety mielone. Koniecznie wypróbujcie pyszną wersję z dodatkiem pieczarek . Być może też zainteresuje was receptura, która nie wymaga dodawania bułki i jaj — zastąpimy je majonezem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
-
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie
Źródło: newsy.gotujmy