Smakosze.pl Przepisy W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?
Wątróbka z cebulką
canva/Studioimagen73, Getty Images

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbka jest dla wielu ludzi bardzo nieprzyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa, choć dzisiaj większość z nich lubi się nią zajadać. Jeśli chcesz, żeby po usmażeniu była miękka, wymocz ją w mleku, kefirze lub maślance przez minimalnie dwie godziny. Nabiał zmiękczy mięso, a także wyciągnie ewentualną goryczkę, która może być wyczuwalna.

Wątróbka smażona z cebulką, a niekiedy również i z jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje mieszane uczucia. Młodsi z kolei zwykle nie mają żadnych wątpliwości i kategorycznie odmawiają jedzenia jej.

Większość nieprzyjemności związanych z tym produktem jest jej gorzkość oraz twardość - znaki, że wątróbka została źle przygotowana. Przed smażeniem trzeba bowiem wymoczyć ją w mleku, kefirze lub maślance, a solenie zostawić na sam koniec.

Przepis na wątróbkę z cebulką

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 1 l mleka

  • 2 cebule

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • 1 łyżka mąki

Zacznij od oczyszczenia wątróbki. Odetnij z niej żyłki i przerosty, a następnie delikatnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój ją na mniejsze plastry o równej grubości i wrzuć do miski. Jedną cebulę obierz i pokrój w plasterki.

Do miski wlej litr mleka, wrzuć cebulę i przykryj. Schowaj wątróbkę do lodówki przynajmniej na 2 godziny, choć im więcej czasu będzie się moczyć, tym lepiej. Po tym czasie wyjmij ją na blat i dokładnie osusz z mleka. Oprósz wątróbkę mąką i dopraw ją świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebulę drugą pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju. Przełóż ją na czysty talerz i na tej samej patelni usmaż wątróbkę z obu stron. Dodaj cebulę, sól oraz majeranek, smaż 2 minuty i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rewolucyjną wątróbkę smażoną w cieście. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Wątróbka z cebulką

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dorotakaminska; winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl