Smakosze.pl Przepisy W końcu mogę zrobić te ciasteczka bez specjalnej formy. Sposób podpowiedziała mi znajoma kucharka
shutterstock / New Africa

W końcu mogę zrobić te ciasteczka bez specjalnej formy. Sposób podpowiedziała mi znajoma kucharka

7 stycznia 2024

Czy pamiętacie ciasteczka orzeszki? To smak, który wielu smakoszom kojarzy się z dzieciństwem. Teraz ten specjał robię bez specjalnej formy, której ciągle nie mam kiedy kupić. Warto go wykorzystać w swojej kuchni.

Ciasteczka orzeszki smakują i cieszą oko

Ciasteczka orzeszki wywołują same dobre wspomnienia. To smak beztroskiego czasu dzieciństwa. Dzieci zajadały się ciasteczkami, które wyglądem przypominały orzechy włoskie. Cieszyły oko i smakowały bajecznie.

Warto przypomnieć sobie ten smak sprzed lat i nie jest to takie trudne. Jak jednak uzyskać kształt orzechów? Czy do robienia pysznych ciasteczek należy użyć specjalnej formy? Nie jest to konieczne. Polecam sposób, który podpowiedziała mi znajoma kucharka. Dzięki niemu ciasteczka orzeszki zrobisz raz-dwa.

ciasteczka orzeszki
Canva/Africa images
Żadna mąka, żadna bułka tarta. Swoje kotlety schabowe panieruję tylko w ten sposób, wychodzą cudownie chrupiące

Jak zrobić ciasteczka orzeszki?

Składniki na ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • kostka masła
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie: masło orzechowe do smaku

Przygotuj ciasto od wsypania maki pszennej i ziemniaczanej do miski. Dosyp proszek do pieczenia, cukier i składniki wymieszaj . Dorzuć pokrojone zimne masło i wszystko posiekaj. Wbij jajko, zagnieć składniki oraz z ciasta uformuj kulę.

Włóż ją na 30 minut do lodówki. Teraz przygotuj krem. Masło rozpuść w garnuszku z cukrem i mlekiem. Potem wsyp mleko w proszku, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj kształt ciasteczek. Z ciasta formuj małe kulki i włóż je do foremek w opiekaczu. Piecz, aż będą rumiane.

Ciasteczka orzeszki zachwycają smakiem

Upieczone połówki orzechów dopasowujemy do siebie. Połówkę nadziej kremem i zamknij druga połówką. Gotowe ciasteczka przechowuj w lodówce. Wychodzą one pyszne, delikatne i kremowe. Przywołują smak znany wszystkim z dzieciństwa.

Ciasteczka smakują wyśmienicie z kawą i herbatą. Będą doskonałym deserem po obiedzie. Osłodzą nam też długie zimowe wieczory . Warto je zrobić i przypomnieć domownikom ten pyszny smak. Pisaliśmy o tym, jak upiec sernik baskijski. Radziliśmy, co zrobić, by placki ziemniaczane nie piły tłuszczu.

ciasteczka orzeszki
Canva/Africa images

Źródło: haps.pl

Lewandowska robi faworki ze zdrowych składników. Nie wrzuca ich na tłuszcz, ma 100 razy lepszy patent
Kolejna wpadka Biedronki w tym roku. Klienci nie szczędzą gorzkich komentarzy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy