Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciastka Z Maszynki

Ciastka Z Maszynki

Ciastka z maszynki to jeden z najbardziej kultowych deserów, który nadal można dostać w niektórych cukierniach.

ciasteczka orzeszki
07.01.2024 18:20 W końcu mogę zrobić te ciasteczka bez specjalnej formy. Sposób podpowiedziała mi znajoma kucharka

Czy pamiętacie ciasteczka orzeszki? To smak, który wielu smakoszom kojarzy się z dzieciństwem. Teraz ten specjał robię bez specjalnej formy, której ciągle nie mam kiedy kupić. Warto go wykorzystać w swojej kuchni. 

None
12.11.2023 16:52 Kruche ciasteczka maślane z przepisu babci. Pyszny wypiek, który zawsze się udaje

Smakują masłem i słodyczą, pięknie pachną, kiedy się je piecze i przypominają rodzinny dom. Kruche maślane ciasteczka babci mają francuski rodowód.   

chlodnik
10.06.2023 12:34 Wrzuć kilka produktów do miski i odpal blender. Ten chłodnik zrobisz w 5 minut

Upały mają wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie, ale też dietę. Podczas gorących dni nie w głowie nam tłuste potrawy i zawiesiste sosy. Mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Chłodnik z ogórków małosolnych będzie doskonałym wyborem. Jest smaczny i szybki w przygotowaniu.

Kruche ciasteczka ze skwarek. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u
07.10.2022 20:45 Kruche ciasteczka ze skwarkami. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u

Kruche ciasteczka ze skwarkami były kultową przekąską w czasach PRL-u. Domowe ciastka z kilku podstawowych składników zachwycały niepowtarzalnym smakiem i doskonałą kruchością, właśnie dzięki dodatkowi skwarków. Spraw bliskim miłą niespodziankę i przygotuj smakołyk jak za dawnych lat. Zachwyty są gwarantowane.Wiele deserów z PRL-u przetrwało do dziś. Kultowe ciastka orzeszki, blok czekoladowy, wafelki, czy kruche ciasteczka ze skwarkami wiele osób przygotowuje w domu do tej pory. Ciastka z maszynki z dodatkiem skwarków ze słoniny są przepyszną i szybką przekąską dla całej rodziny.Ciastka przygotujemy w maszynce przy pomocy specjalnej nakładki. To dawny, tradycyjny sposób na domowe wypieki z kruchego ciasta. Jeśli nie masz maszynki w domu, rozwałkuj wyrobione ciasto i pokrój je w paski przy pomocy radełka. Uzyskasz wtedy podobny kształt przekąski.Do przygotowania ciasta na kruche ciasteczka ze skwarkami potrzebujemy słoniny, cukru, margaryny, soli, mąki, jajek i proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, żeby było elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto przed formowaniem chrupiących ciasteczek wstawmy do lodówki na pół godziny.

ciastka z maszynki
21.06.2022 13:40 Niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Maszynowce wywołają nostalgiczne wspomnienia

Przypominamy dziś przepis na niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Robiła je mama, robiła je babcia — maszynowce z pewnością u każdego wywołają nostalgiczne wspomnienia. Do ich przygotowania potrzebujesz odrobiny amoniaku. Składnik ten sprawi, że ciastka ładnie wyrosną, będą kruche i chrupiące. Ciastka formowane przy użyciu specjalnej nakładki do maszynki do mielenia mięsa były wielkim hitem PRL-u. Wystarczyło tylko zagnieść ciasto, a potem wkładać je do maszynki i kręcić korbką. Z drugiej strony wychodziły różnie formowane pasma. Trzeba było je tylko pokroić na kawałki, ułożyć na blasze i upiec.

Babka wielkanocna
14.04.2022 11:19 Babka wielkanocna cytrynowa. Niezawodny przepis na kultowy wypiek

Babka wielkanocna cytrynowa to wyśmienite, świeże ciasto, które zniknie błyskawicznie. Baba jest puszysta, lekka i mocno cytrynowa, jest idealna. Polej ją domowym lukrem, a będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. Poznaj przepis na babkę wielkanocną cytrynową.Babka wielkanocna cytrynowa to pyszne, tradycyjne ciasto, które wyróżnia świeży, cytrusowy posmak. Ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Babka cytrynowa upieczona w specjalnej formie i oblana domowym lukrem cieszy również oczy- wygląda bardzo świątecznie i wiosennie.Babkę cytrynową robię w nieco inny sposób, niż tradycyjne babki- oddzielam żółtka od białek, białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, kiedy połączę resztę składników, dzięki czemu babka jest wilgotna i puszysta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną wersję tradycyjnej babki- tu poznasz przepis na drożdżową babkę wielkanocną z owocami kandyzowanymi, smakuje wyśmienicie.

Maślane ciasteczka
02.04.2022 09:05 Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych

Maślane ciasteczka są prostym deserem, który doskonale smakuje przy wielu okazjach. Wystarczą 4 składniki, by osłodzić sobie popołudniową herbatę, czy spotkanie z bliskimi. Koniecznie wypróbuj ten przepis, każdy zachwyci się się smakiem wybornych ciasteczek. Potrzebne jest tylko masło, mąka, jajko i cukier puder. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić efektowne ciasteczka z dżemem. Zdradziliśmy również doskonałą recepturę na kultowe ciastka z maszynki. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowo prosty sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka maślane. Skusicie się?

Orzeszki — kultowy deser
18.12.2021 01:00 Idealne na Boże Narodzenie ciastka orzeszki z kremem orzechowym

Święta i inne uroczystości są czasem, w którym z chęcią sięgamy po ciasta i desery. Odrobina słodyczy w efektownym wydaniu umila rodzinne spotkania oraz imprezy w gronie znajomych. Zaskoczcie swoich gości znanym z dzieciństwa deserem — orzeszkami. Kto wie, może znów powrócą do łask. Pyszne i efektowne desery nie zawsze wymagają wiele pracy. Wizualnie zachwycający kopiec kreta czy klasyczną kawę z lodami zrobicie w chwilę. Małe ciasteczka w formie orzecha nadziane pysznym kremem orzechowym nie są wcale dużo trudniejsze. Zaopatrzcie się tylko w specjalną patelnię, a wszystko pójdzie naprawdę sprawnie.

Ciastka z maszynki wyjdą idealnie
29.09.2021 02:00 Ciastka z maszynki jak za dawnych lat

Jeśli chcesz na chwilę przenieść się w czasy dzieciństwa, mamy na to słodki sposób. Przygotuj ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Ich tradycyjny smak i charakterystyczny wygląd przywrócą ci fajne wspomnienia. Uprzyjemnią spotkanie z przyjaciółką i będą doskonałe do kawy. W czasach kiedy na sklepowych półkach stał tylko ocet, można było zapomnieć o słodkich zachciankach. Chyba że miało się kochaną mamę lub babcię, które na zawołanie z mąki, jajek i kilku innych składników wyczarowywały ciasteczka. Do ich przygotowania zawsze najlepsza była mąka typu 450. To ona sprawiała, że ciasteczka były delikatne i kruche.Choć ciasteczka były robione w domu, wyglądały trochę jak z taśmy produkcyjnej. Regularny kształt nadawała im bowiem maszynka do mięsa ze specjalną nakładką. Dla pań domu też było to ułatwienie, bo ciastka formowało się bardzo szybko i przyjemnie.

Maszynka do mięsa może mieć nową funkcję
21.03.2021 01:00 Nietypowe zastosowanie klasycznej maszynki do mięsa

Maszynka do mięsa stanowiła niegdyś nieodłączną część kuchennego wyposażenia. W sklepach mięsnych kupowanie uprzednio zmielonego mięsa mogło zakończyć się zatruciem pokarmowym, dlatego większość naszych mam i babć wolała mielić je osobiście. Jeśli do dzisiaj przechowujesz maszynkę w kuchennych szafkach, masz ogromne szczęście. Każdy fan specyficznych maszynowych ciastek, które mają charakterystyczny kształt, nie będzie musiał chodzić do cukierni - zwykła domowa maszynka pozwoli wykonać je w domowym zaciszu.

Ciastka z maszynki jak za dawnych lat
13.03.2021 01:00 Przepis na ciastka z maszynki

Nie da się ukryć, że ciastka z maszynki są jednym z najbardziej kultowych smakołyków. Wielu smakoszy na sam widok takiego deseru od razu sobie przypomina minione lata. Już teraz przekonaj się jak przywrócić jeden ze smaków dzieciństwa.

Maszynka do mięsa może mieć inne zastosowanie
06.02.2021 01:00 Ponadczasowa maszynka do mięsa ma nietypowe zastosowania

Maszynka do mięsa taka jak ta widoczna na zdjęciu powyżej jest jednym z najbardziej kultowych urządzeń, których dawniej nie mogło zabraknąć w żadnej kuchni. Osoby, które jeszcze ją mają, mogą wykorzystać maszynkę do przygotowania wyjątkowego smakołyku.

Ciasteczka orzeszki
04.02.2021 01:00 Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis

Ciastka orzeszki wymagają niestety posiadania specjalnego opiekacza lub patelni, do których można wlewać niewielkie porcje ciasta. Bez nich nie można uzyskać charakterystycznego pomarszczonego kształtu, przypominającego orzechy włoskie. Przełożone są kremem o smaku kakaowym lub orzechowym - w zależności od wybranych dodatków smakowych. Ich wygląd zachwyca każdego smakosza, a dzieci doceniają głównie smak, w końcu orzeszki są bardzo słodkie i pyszne.