Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik baskijski Rozkosznego zachwycił Polaków. Ten przepis jest już kultowy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.01.2024 19:45

Sernik baskijski Rozkosznego zachwycił Polaków. Ten przepis jest już kultowy

sernik baskijski
Canva/yummypick i facebook/ Rozkoszny

Sernik baskijski to prawdziwe niebo w gębie. Kremowa konsystencja, która przypomina delikatną chmurkę i skarmelizowany wierzch, zawsze robią wrażenie. Wersja Michała Korkosza, znanego w sieci jako Rozkoszny, jest po prostu obłędnie pyszna. Zrób ją w swojej kuchni i skosztuj tego pysznego ciasta. 

Sernik baskijski zachwyca smakiem

Czy lubisz jeść sernik? To ciasto należy do jednych z najbardziej ulubionych w naszym kraju. Delikatny, kremowy, może być robiony z czekoladą lub z dodatkiem owoców. Tu kulinarnych możliwości jest całe mnóstwo. Jednak dziś polecamy sernik baskijski w wersji Rozkosznego, który jest twórcą i krytykiem kulinarnym. 

Ta wersja słynie z niesamowitej puszystości, skarmelizowanego wierzchu i ultrakremowego wnętrza. Efekt po prostu zachwyca, a smak jest doskonały. Skorzystaj z przepisu na ten bajecznie pyszny sernik i poznaj smak puszystego jak chmurka ciasta. Lepszego nigdy nie jadłeś. 

sernik baskijski
Canva/brebcaphotos
Warzywa mieszam w genialnym sosie. Ta surówka colesław sprawia, że każdy obiad smakuje lepiej

Jak zrobić sernik baskijski z przepisu Rozkosznego?

Składniki:

  • 180 g ciasteczek digestives
  • 3 łyżki masła
  • 750 g serka typu Philadelphia
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki śmietanki 36%
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Do sernika potrzebujesz tortownicy 23 cm. Piekarnik z blachą podgrzej do 200 stopni. Tortownicę posmaruj masłem, a spód i boki wyłóż papierem do pieczenia. Powinien wystawać około 5 cm ponad formę. Ciasteczka zblenduj na pył i połącz z roztopionym masłem. 

Przełóż do tortownicy i ugnieć. Piecz około 6 minut i potem wystudź. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Teraz ser, jogurt i cukier utrzyj na gładką masę. Dodawaj stopniowo jajka i cały czas miksuj. Dodaj śmietanę, sól, wanilię i zmiksuj. Wlej powoli masę na wystudzony spód.

Sernik baskijski, czyli niebo w gębie

Piecz 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na ciemno bursztynowy kolor. Natomiast środek sernika powinien przypominać galaretę. Zetnie się podczas studzenia  w temperaturze pokojowej. Potem sernik włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin. Można go posypać cukrem pudrem.

Sernik baskijski wygląda wyśmienicie i jeszcze lepiej smakuje. Podawaj go po schłodzeniu. Gwarantujemy, że zrobi furorę podczas spotkania rodzinnego czy przyjęcia okolicznościowego. Pisaliśmy o pysznej sałatce z kapusty, którą zrobisz w domu. Informowaliśmy, ile trzeba zapłacić za imprezę sylwestrową w restauracjach celebrytów. 

sernik baskijski
Canva/tylim

Źródło: rozkoszny.pl