Smakosze.pl Produkty W Milionerach padło pytanie o grzyby
Screen programu Milionerzy emitowanego na antenie TVN

W Milionerach padło pytanie o grzyby

19 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Teleturniej Milionerzy przyciąga przed telewizorami tysiące oglądających, którzy czują podobne emocje co uczestnicy. We wczorajszym wydaniu programu padło pytanie o grzyby. Zgadłbyś, o którego chodziło?

W Milionerach często można zauważyć pytania z dziedziny kulinariów. Jest to wszak element życia dotyczący każdego z nas, stąd taka popularność.

Niestety nie każdy ma nieograniczoną wiedzę na temat kotletów schabowych, zup i pieczeni. Gdy gracz musiał odpowiedzieć na pytanie o grzybach, nie był do końca pewien swojej odpowiedzi.

Która odpowiedź jest prawidłowa

Pytanie na temat grzybów było za 10 tysięcy złotych , a więc był to dopiero sam początek tego rozdania - gracz mógł być więc stosunkowo rozluźniony.

Pytanie brzmiało:

Ten rosnący w dużych kępach jadalny grzyb jest groźnym pasożytem drzew: A) hubiak pospolity B) czubajka kania C) opieńka miodowa D) gąska zielonka

Jakub Walczak, który odpowiadał na powyższe pytanie, przyznał, że nie jest grzybiarzem i nie przepada za zbieraniem grzybów - choć zajada się wybranymi gatunkami, takie jak czubajka kania.

I to właśnie kania została przez Walczaka wybrana, co okazało się błędem. Prawidłową odpowiedzią była opcja C) opieńka miodowa. Po tym pytaniu Milionerzy zakończyli swój poniedziałkowy odcinek .

Charakterystyka opieńków

Opieńki są licznymi grzybami w całym naszym kraju i można znaleźć je nie tylko w lasach, lecz również w ogrodach czy parkach. Często można znaleźć je na pniach drzew, korzeniach, gałęziach czy pniakach - są w końcu pasożytami drzew. Przed spożyciem należy je wstępnie obgotować, gdyż surowe mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Doskonale sprawdzają się jako składnik zupy grzybowej, sosu grzybowego, bigosu, pierogów i krokietów.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst zdradza zalety picia zsiadłego mleka.

Opieńka miodowa

Źródło zdjęcia: canva/belizar73, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: plejada.pl; wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy