Smakosze.pl Przepisy W moim domu królują ogórki w pomidorach. W tym roku nastawiam aż 3 porcje
YouTube/ Pani M kuchnia smaków

W moim domu królują ogórki w pomidorach. W tym roku nastawiam aż 3 porcje

23 lipca 2023

Ogórki kiszone są wszystkim doskonale znane. To pyszna i zdrowa kiszonka, która króluje na polskich stołach. Jednak my polecamy ogórki  w pomidorach. Są wyjątkowo smaczne i warto je przyrządzić. Najlepiej od razu więcej, bo cieszą się ogromnym powodzeniem- są pyszne.

Ogórki w pomidorach, czyli podwójna dawka witamin

Ogórki kiszone słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ich jedzenie dostarcza nam witamin: A, C, E i K. Oprócz tego ta kiszonka jest świetnym źródłem potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Jedzenie ogórków kiszonych poprawia odporność, zwalcza infekcje, bóle gardła i głowy. Co może zwiększyć te dobroczynne właściwości ogórków kiszonych?

Okazuje się, że ogórki w pomidorach, a raczej w sosie pomidorowym- mają podwójną moc. Wszystko dlatego, że pomidory dostarczają nam sporej dawki witaminy C, likopenu, witaminy E oraz potasu i błonnika . Jedzenie pomidorów chroni nas przed zawałami serca, miażdżycą i nowotworami szyjki macicy oraz prostaty. Poza tym ogórki w pomidorach są bardzo smaczne. Polecamy przepis na ogórki z przecierem pomidorowym.

Polacy zapomnieli o tych owocach, a są największym skarbem w ogrodzie. Jedna ich właściwość zaskoczy każdego

Jak przygotować ogórki w pomidorach?

Składniki:

  • 2 kg ogórków- nie trzeba ich obierać
  • 6 cebul
  • ½ szklanki octu
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki vegety
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • sól

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki, solimy i odstawiamy na 10 minut. Do innej miski dodajemy olej, cukier, ocet i przecier. Dodajemy też vegetę i wszystko dokładnie mieszamy.

Zawartość miski dodajemy do ogórków z cebulą. Mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny. Następnie nakładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut. Czekamy aż ostygną i odstawiamy do spiżarni.

Ogórki w pomidorach, czyli jakie ogórki się nadają?

Do przygotowania ogórków w pomidorach warto wybrać ogórki, które są trochę większe od korniszonów. Mogą być średniej wielkości. Nie musimy ich obierać, ale to zależy już od naszych preferencji kulinarnych.

Ogórki w pomidorach mają wyjątkowy smak dzięki przecierowi pomidorowemu, z którego robimy marynatę. Można jeść je samodzielnie, ale też dodawać do różnych sałatek. To przetwory, które idealnie będą smakować zimą. Pisaliśmy o ogórkach gyros. Polecaliśmy też przepis na ogórki w indyjskiej zalewie.

ogórki
Canva/ValentynVolkov

Źródło: swojskiejedzonko.com

Lewandowska miesza dwie mąki i robi ciasto na naleśniki. Wychodzą obłędne i bez grama glutenu
Zamiast wylewać do zlewu, wlej do do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy