W moim domu królują ogórki w pomidorach. W tym roku nastawiam aż 3 porcje
Ogórki kiszone są wszystkim doskonale znane. To pyszna i zdrowa kiszonka, która króluje na polskich stołach. Jednak my polecamy ogórki w pomidorach. Są wyjątkowo smaczne i warto je przyrządzić. Najlepiej od razu więcej, bo cieszą się ogromnym powodzeniem- są pyszne.
Ogórki w pomidorach, czyli podwójna dawka witamin
Ogórki kiszone słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ich jedzenie dostarcza nam witamin: A, C, E i K. Oprócz tego ta kiszonka jest świetnym źródłem potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Jedzenie ogórków kiszonych poprawia odporność, zwalcza infekcje, bóle gardła i głowy. Co może zwiększyć te dobroczynne właściwości ogórków kiszonych?
Okazuje się, że ogórki w pomidorach, a raczej w sosie pomidorowym- mają podwójną moc. Wszystko dlatego, że pomidory dostarczają nam sporej dawki witaminy C, likopenu, witaminy E oraz potasu i błonnika . Jedzenie pomidorów chroni nas przed zawałami serca, miażdżycą i nowotworami szyjki macicy oraz prostaty. Poza tym ogórki w pomidorach są bardzo smaczne. Polecamy przepis na ogórki z przecierem pomidorowym.
Jak przygotować ogórki w pomidorach?
Składniki:
- 2 kg ogórków- nie trzeba ich obierać
- 6 cebul
- ½ szklanki octu
- ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki vegety
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- sól
Ogórki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki, solimy i odstawiamy na 10 minut. Do innej miski dodajemy olej, cukier, ocet i przecier. Dodajemy też vegetę i wszystko dokładnie mieszamy.
Zawartość miski dodajemy do ogórków z cebulą. Mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny. Następnie nakładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut. Czekamy aż ostygną i odstawiamy do spiżarni.
Ogórki w pomidorach, czyli jakie ogórki się nadają?
Do przygotowania ogórków w pomidorach warto wybrać ogórki, które są trochę większe od korniszonów. Mogą być średniej wielkości. Nie musimy ich obierać, ale to zależy już od naszych preferencji kulinarnych.
Ogórki w pomidorach mają wyjątkowy smak dzięki przecierowi pomidorowemu, z którego robimy marynatę. Można jeść je samodzielnie, ale też dodawać do różnych sałatek. To przetwory, które idealnie będą smakować zimą. Pisaliśmy o ogórkach gyros. Polecaliśmy też przepis na ogórki w indyjskiej zalewie.
Źródło: swojskiejedzonko.com