Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zamiast wylewać do zlewu, wlej do do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.07.2023 12:33

Zamiast wylewać do zlewu, wlej do do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste

mięso w marynacie
Canva/Yingko

Ogórki kiszone są bardzo zdrowe, woda po nich również. Stosowana jest też jako naturalny napój izotoniczny. Dlatego nie warto jej wylewać do zlewu. Teraz użyj wodę z ogórków kiszonych do marynaty. Mięso będzie kruche i soczyste.

Ogórki kiszone, czyli bomba witaminowa

Ogórki kiszone to bardzo zdrowa i lubiana kiszonka. Dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Ogórki kiszone zawierają witaminy z grupy B, a także witaminy: A, C, E i K. Do tego pełne są magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Natomiast woda z ogórków jest nasycona witaminą B. 

Woda z ogórków kiszonych ma doskonały wpływ na kondycje włosów, skóry, paznokci. Do tego reguluje ciśnienie krwi i pomaga w migrenowych bólach głowy. Nazywana jest wręcz płynnym złotem, które zawiera mnóstwo probiotyków w postaci kwasu mlekowego. Picie wody z ogórków zapobiega odwodnieniu i dostarcza nam potrzebnych elektrolitów. 

Żadne mięso, żadne warzywa. Makłowicz robi mielone ze składnika, który kocha każdy Polak

Nie wylewaj wody z ogórków kiszonych

Nie warto wylewać tak cennej w witaminy i minerały wody z ogórków do zlewu. Można śmiało ją zastosować jako marynatę do mięsa. Dzięki niej mięso jest sprężyste i soczyste. Po marynowaniu staje się też wyjątkowo kruche.

 Na takim efekcie zależy nam, więc warto przyrządzić taką marynatę z wody po ogórkach kiszonych. Tak zamarynowane mięso świetnie nadaje się do grillowania i pieczenia. Zachowuje swój naturalny aromat. Warto podkreślić, że do marynowania możesz użyć, zarówno wody z ogórków kiszonych oraz konserwowych.

Jak przygotować marynatę do mięsa z wody po ogórkach kiszonych?

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 100 g słoniny
  • 100 g boczku
  • ½ litra wody z ogórków kiszonych

Schab kroimy na porcję o wadze około 200 gram. Lekko rozbijamy i wkładamy do miski, do której wlewamy wodę z ogórków kiszonych. Mięso w marynacie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Słoninę i boczek smażymy, aż wytopi się tłuszcz i powstaną skwarki. Na tłuszczu, który został smażymy kotlety- po około 3 minuty z każdej strony. Kotlety możemy podawać z ziemniakami i surówkami. Pisaliśmy o ogórkach kiszonych z XIX wieku. Podawaliśmy też przepis na ogórki kiszone od siostry Anastazji. 

ogórki kiszone
Canva/timsa

Źródło: pysznosci.pl, videokuchnia.pl