Robi ogórki gyros inaczej niż wszyscy. Dodaje paprykę i marchewkę, co za smak
Ogórki gyros są chrupiące i aromatyczne. Dodając do kompozycji paprykę oraz marchew uzyskamy jeszcze bardziej bogatą w smaki wersję znanego frykasu. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je przygotować, bo warzywa są bardzo smaczne i stosunkowo tanie.
Przepis na doskonałe ogórki gyros
Dodanie papryki i marchwi do ogórków gyros przeniesie smak warzywnej sałatki na wyższy poziom. Jeśli chcecie, aby rarytas był jeszcze lepszy, możecie pokusić się o samodzielne przygotowanie przyprawy do gyrosa. Receptura jest bardzo prosta, a aromatyczny miks jeszcze nie raz się wam przyda.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 większe marchewki
- 3 średniej wielkości cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 30 g przyprawy gyros, najlepiej domowej
- 330 g cukru
- 35 g soli kamiennej niejodowanej
- 250 ml octu spirytusowego
- 250 ml wody
Jak zrobić ogórki gyros? Koniecznie dodajcie paprykę i marchew
Zaczynamy od dokładnego umycia warzyw. Marchewkę obieramy. Ogórki oraz paprykę kroimy w paski, a marchew w plastry. Pozbawioną łupiny cebulę rozdrabniamy w piórka, a czosnek zgrubnie siekamy. Wszystkie składniki przenosimy do dużej miski.
W osobnym naczyniu sporządzamy zalewę, łącząc ze sobą wodę, ocet, cukier, przyprawę gyros i sól. Zalewamy nią warzywa i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy je do słoików wraz z zalewą.
W razie konieczności uzupełniamy naczynia letnią wodą. Zakręcone przetwory przenosimy do wyłożonego ściereczką garnka i wlewamy wodę do 3/5 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania wody, a następnie ustawiamy na wieczkach i studzimy.
Jak podać ogórki gyros?
Rarytas świetnie smakuje w towarzystwie mięs grillowanych, zimnych wędlin czy sałatek. Sprawdzi się też jako urozmaicenie kanapek, a także dodatek do obiadu, gdy zabraknie składników na ulubioną surówkę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ogórki. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować wyraziste krokodylki — skuszą niejednego smakosza. Być może spodoba wam się także receptura na ogórki po cygańsku — wystarczy kilka składników, by je przygotować, a efekty zachwycą nawet wybrednych.