Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robi ogórki gyros inaczej niż wszyscy. Dodaje paprykę i marchewkę, co za smak

Robi ogórki gyros inaczej niż wszyscy. Dodaje paprykę i marchewkę, co za smak

Ogórki gyros
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody

Ogórki gyros są chrupiące i aromatyczne. Dodając do kompozycji paprykę oraz marchew uzyskamy jeszcze bardziej bogatą w smaki wersję znanego frykasu. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je przygotować, bo warzywa są bardzo smaczne i stosunkowo tanie.
 

Przepis na doskonałe ogórki gyros

Dodanie papryki i marchwi do ogórków gyros przeniesie smak warzywnej sałatki na wyższy poziom. Jeśli chcecie, aby rarytas był jeszcze lepszy, możecie pokusić się o samodzielne przygotowanie przyprawy do gyrosa. Receptura jest bardzo prosta, a aromatyczny miks jeszcze nie raz się wam przyda.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 większe marchewki
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 30 g przyprawy gyros, najlepiej domowej
  • 330 g cukru
  • 35 g soli kamiennej niejodowanej
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 250 ml wody
Dostałam przepis na rosół z XIX wieku. Moja babcia robiła właśnie taki co niedzielę

Jak zrobić ogórki gyros? Koniecznie dodajcie paprykę i marchew

Zaczynamy od dokładnego umycia warzyw. Marchewkę obieramy. Ogórki oraz paprykę kroimy w paski, a marchew w plastry. Pozbawioną łupiny cebulę rozdrabniamy w piórka, a czosnek zgrubnie siekamy. Wszystkie składniki przenosimy do dużej miski.

W osobnym naczyniu sporządzamy zalewę, łącząc ze sobą wodę, ocet, cukier, przyprawę gyros i sól. Zalewamy nią warzywa i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy je do słoików wraz z zalewą.

W razie konieczności uzupełniamy naczynia letnią wodą. Zakręcone przetwory przenosimy do wyłożonego ściereczką garnka i wlewamy wodę do 3/5 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania wody, a następnie ustawiamy na wieczkach i studzimy.

Jak podać ogórki gyros?

Rarytas świetnie smakuje w towarzystwie mięs grillowanych, zimnych wędlin czy sałatek. Sprawdzi się też jako urozmaicenie kanapek, a także dodatek do obiadu, gdy zabraknie składników na ulubioną surówkę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ogórki. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować wyraziste krokodylki — skuszą niejednego smakosza. Być może spodoba wam się także receptura na ogórki po cygańsku — wystarczy kilka składników, by je przygotować, a efekty zachwycą nawet wybrednych.

Ogórki gyros są pyszne.png
canva/PuspaSwara