Polacy zapomnieli o tych owocach, a są największym skarbem w ogrodzie. Jedna ich właściwość zaskoczy każdego
Morwa biała jest rośliną o wielu cennych właściwościach leczniczych. Niestety wydaje się, że Polacy zapomnieli o jej wartościowych owocach. Ich jedzenie obniża ciśnienie krwi i jest naturalnym i skutecznym środkiem na utratę zbędnych kilogramów. Warto korzystać z dobrodziejstw tych owoców.
Morwa biała, czyli zdrowo schudnij
Morwa biała ma właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe i odtruwające. Jej lecznicze zastosowanie wykorzystuje się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i antynowotworowej. Morwę białą stosuje się też w leczeniu cukrzycy i obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Warto pamiętać, że morwa biała posiada też skuteczne zastosowanie w odchudzaniu.
Jej stosowanie pomaga w walce z nadwagą i wspomaga pracę jelit. Morwa ogranicza wchłanianie węglowodanów i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Hamuje też łaknienie i ogranicza podjadanie między posiłkami. Najlepsze efekty przynosi zaparzanie suszonej morwy i picie jej naparu.
Lewandowska miesza dwie mąki i robi ciasto na naleśniki. Wychodzą obłędne i bez grama glutenuMorwa biała wzmocni organizm
Morwa biała oczyszcza też organizm z toksyn i ma właściwości moczopędne. Dodatkowo zmniejsza anemię i warto ją stosować w stanach gorączki. Owoce morwy białej warto jeść na surowo, powinny być one dojrzałe. Można też przygotować z nich sok, który stosuje się podczas suchego kaszlu, w arytmii, miażdżycy oraz chorobach nerek.
Morwa biała wzmocni też organizm i go zregeneruje. Szczególnie suszone owoce tej rośliny mają takie zastosowanie. Natomiast konfitura z owoców morwy białej opóźnia procesy starzenia. Warto zaznaczyć, że również liście mają lecznicze zastosowanie. Działają one przeciwgorączkowo, pobudzają laktacje i obniżają poziom glukozy we krwi. Substancje zawarte w tej roślinie usprawniają pracę mózgu.
Morwa biała w kuchni
Owoce morwy białej dojrzewają w lipcu. Można z niej przygotować konfitury i dżem, które będą smakowały z pieczywem i pasowały do naleśników. Z owoców można też przyrządzić sok, który będzie prawdziwa bomba witaminową. Jego dobroczynne działanie docenimy szczególnie jesienią i zimą.
Owoce morwy białej świetnie nadają się też do zrobienia nalewek. Taki trunek najlepszy będzie kilka miesięcy po przyrządzeniu. Owoce morwy białej mają szerokie zastosowanie i warto z niego korzystać. Zapewnią nam szczupłą sylwetkę i zdrowie. Pisaliśmy o zastosowaniu morwy białej w kuchni. Informowaliśmy o szczególnych właściwościach morwy czarnej.
Źródło: iapteka.pl, smakosze.pl