Smakosze.pl Przepisy W moim domu nie ma Wielkanocy bez babki z prodiża. Co roku robię taką według przepisu babci
Fot. Canva/evgenyb; Wikimedia/Wikimądrala

W moim domu nie ma Wielkanocy bez babki z prodiża. Co roku robię taką według przepisu babci

8 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na wielkanocnym stole w moim domu, obok jajek musi znaleźć się ta babka z prodiża. Z tym przepisem zrobisz ją błyskawicznie. Smakuje obłędnie. Ja robię ją co roku. Ty też możesz. Wystarczy, że poznasz poniższy przepis.

Babka z prodiża górą

Moja rodzina tak bardzo uwielbia tę babkę, że nie wyobraża sobie bez niej świąt. Przepis dostałem od babci kilka lat temu. Zaskoczyło mnie, że babcia wciąż do jej przygotowania używa prodiża.

Myślałem, że to urządzenie odeszło z poprzednią epoką. Okazało się jednak, że  nadal cieszy się popularnością. Do tego stopnia, że nie trzeba szukać prodiża w piwnicy lub na strychu. Można po prostu kupić nowy i korzystać z niego dokładnie tak samo, jak nasi rodzice. Trudno znaleźć bardziej uniwersalne narzędzie.

prodiż 2.jpg
Fot. Wikimedia/Wikimądrala
Gorąca pizza na Dzień Kobiet. Sprawdziliśmy promocje w największych polskich sieciach

Tylko kilka składników

Do przygotowania babki z tego przepisu będziesz potrzebować dosłownie kilku podstawowych składników. Produkty nie są drogie, a w dodatku prawdopodobnie wszystkie masz już w swojej kuchni. Nie zwlekajmy, spójrz na listę składników i zaczynamy.

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 180 g margaryny (lub masła)

Przepis na babkę z prodiża

Rozpocznij od rozpuszczenia margaryny. Ostudź ją. Do miski wbij jajka. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy i utrzyj. Najwygodniej użyć miksera. Partiami dodawaj rozpuszczoną margarynę i nadal ucieraj.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dosyp ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Prodiż wysmaruj tłuszczem i obsyp go bułką tartą. Do środka wstaw stożek lub podkładkę do pieczenia ciast. Ciasto przelej do prodiża. Piecz w nim przez około 45 minut. Wyłącz prodiż, zawartość pozostaw do ostudzenia. Gotową babkę posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Trudno o łatwiejszy przepis. Sprawdź, jak zrobić wyśmienity mazurek na Wielkanoc oraz zobacz, co Biedronka przygotowała na ten weekend .

babka.jpg
Fot. Canva/evgenyb
Takie róże podam dziś na Dzień Kobiet. Te ciastka smakują cudownie i zawsze się udają
Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu, ten patent to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy