Smakosze.pl Przepisy W tym roku na święta zrobię pierniczki alpejskie. Są miękkie i aromatyczne, rodzina za nimi szaleje
Canva/Gpoint Studio

W tym roku na święta zrobię pierniczki alpejskie. Są miękkie i aromatyczne, rodzina za nimi szaleje

21 listopada 2023

Święta Bożego Narodzenia kulinarnie kojarzą się z niezwykłymi smakołykami. Należą do nich pierniczki alpejskie, które słyną z korzennego aromatu i wyjątkowej miękkości. Warto przygotować je na nadchodzące Święta, bo dosłownie rozpływają się w ustach. Polecam przepis na te wyjątkowe przysmaki.

Pierniczki alpejskie zachwycają aromatem i smakiem

Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków alpejskich? To po prostu niemożliwe! U mnie w domu przygotowywanie tych grudniowych przysmaków stało się już tradycją . Pierniczki są obłędnie pyszne i pachną tak, że chce się je od razu schrupać.

Te świąteczne smakołyki wiodą prym wśród innych pierników. Wszystko dlatego, że pierniczki alpejskie są puszyste, bardzo delikatne i wyjątkowo korzenne . Są jak chmurka naszpikowana najpiękniejszymi świątecznymi zapachami. Polecam przepis, z którego korzystam już od dawna.

pierniczki
Canva/fotokris
Genialny przepis na gołąbki z cenną wskazówką. Zastąp ryż zaskakującym składnikiem

Jak zrobić pierniczki alpejskie?

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Ważne, by dzień przed pieczeniem wymieszać w misce mąkę z kakao, a do garnka wlać miód i dodać przyprawę do piernika . Te składniki musimy zagotować. Do garnka dodajemy też masło, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie śmietanę przekładamy do wysokiego naczynia, wsypujemy sodę i mieszamy. Śmietana zwiększy swoją objętość. W innej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i miksujemy. Teraz masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy.

Pierniczki alpejskie najlepiej smakują w Boże Narodzenie

Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dobę do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto na pierniki zgęstnieje. W dniu pieczenia pierniczków alpejskich oddzielamy część ciasta i formujemy z niego placek na stolnicy posypanej mąką.

Wałkujemy go na grubość  5 mm i wykrawamy foremkami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 7-9 minut. Gdy pierniczki ostygną, dekorujemy je lukrem i posypkami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić piernik staropolski. Podawaliśmy też przepis Ewy Wachowicz na piernik.

pierniczki
Canva/kirin_photo

Źródło: na-talerzu.pl

To najlepszy rosół jaki w życiu jadłam. Ten przedziwny dodatek cudownie podkręcił jego smak
Otworzył lodówkę z wędlinami w Biedronce. To, co tam ujrzał przeszło jego najgorsze oczekiwania
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy