To najlepszy rosół jaki w życiu jadłam. Ten przedziwny dodatek cudownie podkręcił jego smak
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Robimy go z doskonałej jakości mięsa, najlepszych warzyw i aromatycznych przypraw. Jednak ja dodaję do tej smacznej zupy coś jeszcze. Dzięki temu dodatkowi rosół smakuje jak nigdy dotąd. Polecam pyszny patent na tę zupę.
Dorzuć dynię do rosołu i podkręć smak zupy
Rosół gotujemy na niedzielę, ale też bez większych okazji. Cenimy jego smak, wartości odżywcze i zdrowotne. Ta zupa rozgrzewa, syci i dodaje nam zdrowia oraz energii podczas choroby. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój patent na przyrządzanie rosołu.
Zwykle zupę gotujemy na różnych rodzajach mięsa, wybieramy wartościowe warzywa i opalamy cebulę, Jednak odkąd znalazłam ten przepis na rosół, dodaję do niego pewien smaczny składnik. Chodzi o dynię, która trafia do rosołu. Dzięki niej zupa zyskuje cudowny smak, który warto skosztować.
Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonychJak zrobić rosół z dynią?
Składniki:
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 4 litry wody
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 300 g dyni
- sól
- pieprz
- makaron
Gotowanie rosołu z dynią zaczynamy od wrzucenia do garnka z zimną wodą udek i skrzydełek z kurczaka. Mięso gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Następnie kroimy marchewkę, pietruszkę, seler, por i dokładamy do garnka. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do pozostałych składników.
Do garnka wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Rosół gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy przez 15 minut.
Rosół z dynią na jesienny obiad
Po ugotowaniu rosół podajemy z makaronem. Zupę możemy posypać natką pietruszki. Tak przyrządzony rosół ma delikatny smak. Dynia dostarcza nam nowym wrażeń smakowych, a zupa doskonale rozgrzewa.
Polecam ugotowanie rosołu z dynią, bo zupa smakuje nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. U mnie w domu stała się już kulinarnym hitem i śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsza zupa, jaką w życiu jadłam. Dokładki są tu koniecznością. Pisaliśmy o rosole z przepisu babci. Radziliśmy, jak ugotować rosół z przepisu z XVII wieku.
Źródło: przyslijprzepis.pl