Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy rosół jaki w życiu jadłam. Ten przedziwny dodatek cudownie podkręcił jego smak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.11.2023 19:14

To najlepszy rosół jaki w życiu jadłam. Ten przedziwny dodatek cudownie podkręcił jego smak

rosół
Canva/Cavan Images

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Robimy go z doskonałej jakości mięsa, najlepszych warzyw i aromatycznych przypraw. Jednak ja dodaję do tej smacznej zupy coś jeszcze. Dzięki temu dodatkowi rosół smakuje jak nigdy dotąd. Polecam pyszny patent na tę zupę. 

Dorzuć dynię do rosołu i podkręć smak zupy

Rosół gotujemy na niedzielę, ale też bez większych okazji. Cenimy jego smak, wartości odżywcze i zdrowotne. Ta zupa rozgrzewa, syci i dodaje nam zdrowia oraz energii podczas choroby. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój patent na przyrządzanie rosołu. 

Zwykle zupę gotujemy na różnych rodzajach mięsa, wybieramy wartościowe warzywa i opalamy cebulę, Jednak odkąd znalazłam ten przepis na rosół, dodaję do niego pewien smaczny składnik. Chodzi o dynię, która trafia do rosołu. Dzięki niej zupa zyskuje cudowny smak, który warto skosztować. 

dynie
Canva/James Thomas
Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonych

Jak zrobić rosół z dynią?

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 litry wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 300 g dyni
  • sól
  • pieprz
  • makaron

Gotowanie rosołu z dynią zaczynamy od wrzucenia do garnka z zimną wodą udek i skrzydełek z kurczaka. Mięso gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Następnie kroimy marchewkę, pietruszkę, seler, por i dokładamy do garnka. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy do pozostałych składników.

Do garnka wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Rosół gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy przez 15 minut. 

Rosół z dynią na jesienny obiad

Po ugotowaniu rosół podajemy z makaronem. Zupę możemy posypać natką pietruszki. Tak przyrządzony rosół ma delikatny smak. Dynia dostarcza nam nowym wrażeń smakowych, a  zupa doskonale rozgrzewa. 

Polecam ugotowanie rosołu z dynią, bo zupa smakuje nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. U mnie w domu stała się już kulinarnym hitem i śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsza zupa, jaką w życiu jadłam. Dokładki są tu koniecznością. Pisaliśmy o rosole z przepisu babci. Radziliśmy, jak ugotować rosół z przepisu z XVII wieku.

rosół
Canva/munole

Źródło: przyslijprzepis.pl