Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do piernika. Wyrazisty napar bosko podkręca smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.12.2022 13:02

Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do piernika. Wyrazisty napar bosko podkręca smak

Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do piernika. Wyrazisty napar bosko podkręca smak
canva/ rimmabondarenko, TRICOLORS/East News

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na szybki piernik z dodatkiem mocnej, czarnej kawy. Piernik przełożony powidłami śliwkowymi, udekorowany polewą czekoladową i migdałami będzie hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na piernik kawowy Ewy Wachowicz.

Na stronie ewawachowicz.pl, Ewa Wachowicz zdradziła przepis na piernik z niezwykłym dodatkiem. Ciasto pięknie rośnie podczas pieczenia, jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Przepis na piernik kawowy Ewy Wachowicz wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.

Piernik kawowy Ewy Wachowicz jest piernikiem, który nie musi leżakować przez kilka tygodni przed pieczeniem. Pyszne ciasto przygotujesz w ciągu jednego dnia. Piernik z dodatkiem kawy jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Wachowicz dodatkowo nasącza ciasto przed wyłożeniem powideł śliwkowych.

Ostudzony piernik kawowy Ewy Wachowicz koniecznie udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałów. Będzie wyglądał bardzo świątecznie. Przepis na najlepszą polewę do ciast znajdziesz poniżej.

Kawowy piernik według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 400 g miodu

  • łyżeczka przyprawy do piernika

  • szklanka cukru brązowego

  • szklanka mocnej, czarnej kawy

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • łyżka oleju

Dodatkowo:

  • kawa z wódką do nasączenia ciasta

  • polewa czekoladowa

  • powidła śliwkowe do przełożenia

  • płatki migdałów do dekoracji

Pyszny piernik z polewą czekoladową i powidłami. Sekretem jest aromatyczny dodatek

Miód przełóż do rondla. Dodaj kawę, wymieszaj, zagotuj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj przyprawę do piernika, sodę. Mąkę wsypuj stopniowo, stale mieszając.

Wlej miód z kawą, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez godzinę.

Ostudzony piernik przekrój wzdłuż. Dolny blat ciasta nasącz kawą z wódką, następnie wyłóż powidła śliwkowe. Przykryj drugim blatem. Makowiec udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałów.

Na święta upiecz również wyśmienity makowiec według przepisu Magdy Gessler z dodatkiem aromatycznego syropu. Upiecz również puszysty sernik Bożeny Dykiel. Ciasto będzie hitem na świąteczny stół.

piernik Ewy Wachowicz
camva/rimmabondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl