Smakosze.pl Przepisy W Wielki Piątek podam na obiad te kotlety. Są szybkie, tanie i nie ma w nich grama mięsa
Fot. Canva/oksanahufrych

W Wielki Piątek podam na obiad te kotlety. Są szybkie, tanie i nie ma w nich grama mięsa

24 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Te kotlety muszą znaleźć się Wielki Piątek na twoim stół. Dzięki nim zachowasz tradycję i post. Zrobisz je błyskawicznie, a co najważniejsze nie zawierają ani grama mięsa. Podaj je w piątek, a twoi domowi smakosze będą zadowoleni i najedzeni.

Kotlety idealne na piątek

Jak już wiesz, te kotlety sprawdzą się idealnie w Wielki Piątek, bo nie są zrobione z mięsa. Są tak smaczne, że nawet najbardziej zdeklarowani mięsożercy będą zadowoleni. Zrób je w ten dzień na obiad, a nikt nawet nie wspomni i nie będzie narzekał, że brakuje mu mięsa.

Te kotlety nadadzą się na postny piątek, ponieważ mięso zostało zastąpione ziemniakami. Z tym składnikiem smakują równie dobrze i na pewno podpasują każdemu smakoszowi.

ziemniaki 2.jpg
Fot. Canva/grapix
Makłowicz zrobił paschę z rodzinnego przepisu. Jest tak prosta, że przygotuję ją na Wielkanoc
Lepsza od truskawki i prosta w uprawie. Posadź ją w ogrodzie

Nie tylko ziemniaki

Te kotlety są z robione głównie z ziemniaków, ale nie jest to jedyny składnik, jaki musi się znaleźć w ich składzie. Postaraj się, aby ziemniaki były mączne. Wtedy placki nie będą suche tylko odpowiednio wilgotne i chrupiące. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 20 g mąki pszennej
  • 40 g bułki tartej
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przepis na ziemnacziane kotlety

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gotowania ziemniaków przygotuj pozostałe składniki. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Zeszklij ją na maśle i dodaj do miski.

Wsyp do niej mąkę, bułkę tartą, posiekany koperek, pieprz, sól i wbij jajko. Do tych składników dodaj rozbite na jednolitą masę ziemniaki. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.

Uformuj z niej kotlety. Zrób to dokładnie tak samo, jak kotlety mielone. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim kotlety i smaż do momentu zarumienienia na brązowy kolej. Gotowe kotlety podawaj na obiad, rodzina będzie zachwycona. Sprawdź przepis Lewandowskiej na mazurka oraz poznaj przepis na idealną łopatkę wieprzową .

patelnia i olej.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Ten przepis na ćwikłę z chrzanem dostałem od babci. Podaję ją co roku na Wielkanoc
Dzięki takiej łopatce wieprzowej mam obiad dla całej rodziny za mniej niż 20 zł. Wszyscy błagają o dokładki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy