Dzięki takiej łopatce wieprzowej mam obiad dla całej rodziny za mniej niż 20 zł. Wszyscy błagają o dokładki
Łopatka wieprzowa na obiad nie musi być sucha. Z tym przepisem zrobisz doskonałe mięso, które możesz dodać praktycznie do wszystkiego. Na szczególną uwagę zasługuje także to, że obiad dla całej rodziny zrobisz za parę złotych. Poznaj ten prosty przepis i zaskocz domowych smakoszy.
Najlepszy sposób na łopatkę
Sposobów i przepisów na łopatkę wieprzową jest co niemiara. Nie zawsze wychodzi smaczna i soczysta. Istnieje jednak przepis na przyrządzenia tego mięsa, z którym gotowanie zawsze się udaje. Ja od dłuższego czasu z łopatki robię szarpaną wieprzowinę.
To najlepszy sposób na to mięso. A co najważniejsze – w tej postaci możesz je dodać do makaronu, sałatki, bułki albo po prostu podać je z ziemniakami i surówką. W każdym przypadku przygotowane w ten sposób mięso smakuje doskonale.
Żaden wirek. Ten banalny trik sprawia, że jajka w koszulkach zawsze się udająTak wiele za tak niewiele
Kluczowa jest oczywiście cena. Z tym przepisem zrobisz obiad dla całej rodziny za mniej niż 20 złotych. A to dzięki temu, że koszt łopatki w popularnych sklepach waha się pomiędzy 16 a 18 złotych za kilogram.
Reszta potrzebnych składników kosztuje grosze, a być może nawet masz je w kuchni, więc nie wydasz zbyt wiele. Za parę złotych zrobisz obiad nawet dla 5 osób. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 20 ml oliwy
- 10 g brązowego cukru
- 5 g mielonej papryki ostrej
- mielona papryka słodka
- ketchup
- sos BBQ
- sól
Szarpana wieprzowina na dwa sposoby
Zacznij od obrania cebul, a następnie posiekaj je w grube piórka. Ułóż je na spodzie naczynia żaroodpornego. Ząbki czosnku obierz i dołóż do cebuli. Do małej miski wlej oliwę i odrobinę ketchupu lub sosu BBQ. Wsyp mieloną słodką oraz ostrą paprykę, brązowy cukier oraz sól. Wymieszaj na jednolitą marynatę.
Mięso umyj i dokładnie wytrzyj. Następnie natrzyj je przygotowaną chwilę wcześniej marynatą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyjmij mięso z lodówki, ułóż w naczyniu żaroodpornym na cebuli i czosnku. Całość zalej pozostałą marynatą. Piecz pod przykryciem w temperaturze 90 stopni przez 9 godzin. Jeśli ci się śpieszy, podnieś temperaturę do 120 stopni. Wówczas 6 godzin powinno wystarczyć.
Upieczoną wieprzowinę poszarp drobno za pomocą dwóch widelców. Mięso wymieszaj z cebulą i gotowe. Najlepsze w tym przepisie jest to, że możesz podawać ją na wiele sposobów. To mięso podawaj z ziemniakami lub frytkami i dobrą surówką. Możesz także podać je w formie fastfoodowej. W takim przypadku nafaszeruj świeżą bułkę mięsem. Dodaj ogórki, a całość polej sosem powstałym podczas pieczenia mięsa. Możesz też dodać własny, ulubiony sos. W każdym zaprezentowanym sposobie podania szarpana łopatka wieprzowa smakuje wyśmienicie. Koniecznie wypróbuj wszystkie sposoby podania, a nie zawiedziesz się. Sprawdź przepis na babkę od Wachowicz oraz dowiedz się o niezwykłej restauracji.