Nikt nie robi mazurka jak Lewandowska. Stawia na zaskakujący produkt
Mazurek jest uwielbianym ciastem, które kojarzy się z Wielkanocą. Zwykle jest dość słodki i przekładamy go migdałami, rodzynkami i figami. Jednak Anna Lewandowska do tego świątecznego ciasta dodaje produkt, który może zaskoczyć wielu smakoszy.
Mazurek od Anny Lewandowskiej zaskakuje
Anna Lewandowska tak, jak wielu Polaków robi mazurek wielkanocny. Jednak nie jest on tradycyjnym ciastem, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Trenerka o swoim wypieku pisze bez ogródek na stronie hpba.pl:
Mazurek to nieodłączna potrawa na moim stole, jednak nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała przepisu. Jak pewnie wiesz, nie mogę używać glutenu, ani nabiału, więc swoje potrawy dostosowuję pod te czynniki
Anna Lewandowska masę do mazurka robi z produktu, który może trochę zaskoczyć. Używa do niej daktyli, które są bogate w błonnik oraz witaminy A, C i z grupy B. Popularna trenerka oprócz nich masę robi z kakao, śmietany ryżowej i rumu. Poniżej znajdziesz przepis na mazurek wielkanocny od Anny Lewandowskiej.
Ten przepis na ćwikłę z chrzanem dostałem od babci. Podaję ją co roku na WielkanocJak upiec mazurek wielkanocny od Anny Lewandowskiej?
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 10 łyżek mąki kokosowej
- szczypta wanilii
- szczypta soli
Składniki na masę czekoladową:
- 8 daktyli
- 150 ml śmietany ryżowej
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżki rumu
Do dekoracji:
- powidła porzeczkowe
- migdały
- czekolada
Przygotowanie mazurka zacznij od zmiksowania jajek z olejem ryżowym, mąką, wanilią i solą. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie zajmij się masą. Daktyle ugotuj na śmietanie ryżowej.
Następnie do miski wsyp kakao, dodaj masło klarowane i rum. Wszystko zmiksuj. Gdy spód ciasta ostygnie, to wyłóż masę. Ozdób ją powidłami porzeczkowymi, czekoladą i migdałami. Mazurek jest już gotowy do podania.
Sposób Anny Lewandowskiej na pyszne święta
Anna Lewandowska poleca użycie daktyli do masy czekoladowej w mazurku. Te słodkie owoce, które w smaku przypominają nieco karmel, nadają masie przyjemnej słodyczy. Jest ona naturalna i pochodzi z glukozy i fruktozy. Mazurek od Anny Lewandowskiej będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy.
Dzięki przepisowi trenerki zrobisz go w prosty sposób. Taki słodki wypiek zaskoczy niejednego łasucha i będzie idealnym deserem podczas świąt wielkanocnych. Przygotuj go, jeśli dbasz o smak i zdrowe odżywianie nawet w Wielkanoc. Pisaliśmy o znakomitych i sprawdzonych przepisach od Henryki Tuszyńskiej, która o gotowaniu wie naprawdę wiele. Podawaliśmy sposób Roberta Makłowicza na wielkanocną paschę.
Źródło: hpba.pl