Makłowicz zrobił paschę z rodzinnego przepisu. Jest tak prosta, że przygotuję ją na Wielkanoc
Pascha z przepisu Roberta Makłowicza musi znaleźć się na twoim wielkanocnym stole. Zaproszeni goście będą zachwyceni nie tylko tym, że zrobiłaś ją z przepisu znanego kucharza, ale też jest wyjątkowym smakiem. Przepis jest banalnie prosty, więc na pewno ci się uda.
Makłowicz pokazał rodzinny przepis
Robert Makłowicz to uwielbiany przez pokolenia Polaków podróżnik, dziennikarz i co najważniejsze – kucharz. Przez lata swoimi podróżami i przepisami dzielił się z widzami programów kulinarnych. Obecnie robi to na swoim kanale na YouTubie.
To właśnie tam pokazał, jak zrobić paschę wielkanocną, czyli ciasto z twarogu, jajek i kilku dodatków. Jest ona niezwykła i to nie dlatego, że pokazał ją sam Makłowicz, ale dlatego, że pochodzi z jego rodzinnego i bardzo starego przepisu. A te jak wiemy, są najlepsze. Sprawdź przepis i podaj to pyszne ciasto na Wielkanoc.
Żadna cebula. Wielkanocne pisanki farbuję za pomocą tej przyprawyCo będzie ci potrzebne?
Podstawą tradycyjnej paschy jest twaróg oraz masło. Oba produkty należy razem zemleć. Jest to niezwykle żmudny proces, ale na szczęście możesz użyć twarogu z wiaderka, tak jak zrobił to Robert Makłowicz. Reszta produktów to dodatki. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta kardamonu
- kandyzowane skórki z pomarańczy
- rodzynki
- skórka z cytryny
- szczypta soli
Przepis na pachę według Makłowicza
Do dużej miski przełóż twaróg. Wsyp garść podsmażonych rodzynek, odrobinę kardamonu oraz niewielką garść kandyzowanej skórki z pomarańczy. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wbij jajka. Dokładnie umyj i wyszoruj skórkę cytryny. Zetrzyj ją nas małych oczkach tarki i przesyp do miski z pozostałymi składnikami.
Za pomocą miksera wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę. Durszlak wyłóż gazą i postaw go na talerzu. Masę przelej do durszlaka. Paschę przykryj gazą i schowaj do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągnij ją na płaski talerz. Jej wierzch mojej przyozdobić rodzynkami lub skórką z pomarańczy. Teraz wystarczy kroić ciasto na kawałki i gotowe. Sprawdź, jak zrobić doskonałe jajko w koszulce oraz poznaj przepis na niezwykłą zapiekankę.