Smakosze.pl Przepisy W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez ten składnik
YouTube/@Orchideli

W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez ten składnik

14 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Do ciasta na swoje ulubione racuchy koniecznie dodaj ten jeden składnik. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Będą puszyste jak nigdy wcześniej. Dowiedz się, co to za składnik i użyj go do przygotowania racuchów.

Racuchy uwielbiają wszyscy

Racuchy należą do tego rodzaju przekąsek, które uwielbiają wszyscy. Obok naleśników to najczęściej wybierany deser. Sprawdzą się także na słodkie śniadania lub jako uzupełnienie jadłospisu w ciągu dnia.

Za pomocą jednego składnika możesz ten uwielbiany deser uczynić bardziej puszystym. Odkąd znam ten patent, robię je tylko w ten sposób. W dalszej części artykułu poznasz nie tylko przepis, jak je zrobić, ale dowiesz się także, co dodać, aby były jeszcze lepsze.

smażenie rachuchów.jpg
YouTube/@Orchideli
Co oznacza biały nalot na bananach? Bosacka mówi wprost, trzeba mieć świadomość

Puszystość dzięki jednemu składnikowi

Racuchy większość z nas uwielbia za ich miękkość i delikatność. Dodając jeden składnik, mogą być także puszyste. Dodanie go do racuchów poleciła mi znajoma i okazało się, że jest nim popularny kefir .

Nie dowierzałem, dopóki sam nie spróbowałem. Naprawdę ten składnik potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Nigdy nie jadłem tak puszystych racuchów. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne składniki z listy i zaczynamy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Orchideli, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 3 g sody
  • 20 g cukru
  • 200 g kefiru
  • 1 jajko
  • sól

Przepis na puszyste racuchy

Do misji przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli . Wlej kefir w temperaturze pokojowej . Wbij jajko i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie delikatnie zagnieć. Otrzymana masa ma mieć jednolitą konsystencję bez ani jednej grudki .

Ciasto misce przykryj i odstaw na około 25 minut . Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 1 centymetra . Za pomocą okrągłej szklanki wytnij racuchy.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Placuszki smaż z dwóch stron na małym ogniu do momentu zarumienienia . Podawaj z domowym dżemem owocowym. Ta puszystość zachwyca.

kefir.jpg
Canva/@Fascinadora

Pojechali do sanatorium, na stołówce czekało ich rozczarowanie. Powód zasmuca
Ptasie Mleczko to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robi się samo, a zachwytom nie ma końca
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy