Wachowicz dodaje dokładnie łyżkę na słoik. Małosolne smakują jak marzenie
Poznaj przepis Ewy Wachowicz i ulepsz swoje ogórki małosolne. Jeden dodatek sprawi, że nabiorą wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie przyrządzisz ich tradycyjną metodą. Smak trafi w gusta każdego.
Ewa Wachowicz pokazała swój sposób na ogórki małosolne
Ewa Wachowicz od lat prowadzi w telewizji programy kulinarne, gdzie dzieli się z widzami doskonałymi przepisami. Autorka przepisów radami kulinarnymi dzieli się również na autorskim blogu. To właśnie tam trafiliśmy na zaskakujący przepis na ogórki małosolne.
Wypróbuj sposób, bo ten przysmak nigdy nie smakował lepiej. Ogórki smak zawdzięczają przede wszystkim jednemu dodatkowi. Dowiesz się o nim więcej w dalszej części artykułu. Również tam znajdziesz łatwy w przygotowaniu przepis .
Koniecznie dodaj ten składnik
Ogórki małosolne według przepisu Wachowicz będą smakowały wyjątkowo, jeżeli podczas ich kizenia dodasz miód. Właśnie ten dodatek nada im wyjątkowego smaku. Niezbędne są także inne składniki. Najważniejsze jednak są ogórki, dlatego wybierz te twarde i dojrzałe. Świetnie sprawdzają się ogórki śremskie, ta odmiana gwarantuje, że wyjdą doskonałe. Nie czekaj, tylko zapoznaj się z listą potrzebnych produktów, a następnie z przepisem od Wachowicz.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka miodu na słoik
- 1 korzeń chrzanu
- gałązki kopru
- 2 ząbki czosnku na słoik
- gorczyca
- kilka liści czarnej porzeczki
- woda
- 1 łyżka soli na litr wody
Przepisy na ogórki małosolne według Wachowicz
Ogórki dokładnie umyj, a następnie umieść je w wyparzonych słoikach. Korzeń chrzanu obierz, pokrój na kawałki i umieść w słoikach. Do każdego dodaj czosnek, koper, gorczycę, liście czarnej porzeczki. Dodaj również po łyżeczki miodu.
Do garnka wlej wodę i wsyp sól. Zagotuj składniki, a następnie wystudź zalewę. Zalej nią ogórki w słoikach i zakręć. Ogórki będą gotowe po 2-3 dniach. Sprawdź, co przygotowała Biedronka oraz dowiedz się, jakiego mięsa unikać .