Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi skrajne
Ewa Wachowicz rosół podaje inaczej niż wszyscy. Nie gotuje makaronu, nie robi grysiku. Aromatyczny wywar z kurczaka, wołowiny i cielęciny podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Danie jest niezwykle esencjonalne i posmakuje każdemu.
Na stronie Ewy Wachowicz, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się niedawno recepturą na rosół królewski z niecodziennym dodatkiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony.
Rosół królewski gotowany na kilku rodzajach mięsa i smażonych warzywach ma ciemniejszy kolor i jest bardzo aromatyczny. Wachowicz rosół podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Mięsno- warzywny wywar przyrządzony w ten sposób posmakuje całej rodzinie.
Do ugotowania rosołu wykorzystaj ćwiartkę z kurczaka, kawałek cielęciny oraz kawałek mięsa wołowego z kością, np. szpondru lub pręgi. Rosół zawsze doprawiaj solą pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój aromat. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.
Aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
-
ćwiartka kury
-
kawałek pręgi wołowej lub szpondru
-
kawałek cielęciny
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
pół selera
-
biała część pora
-
cebula
-
kilka pieczarek
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
kilka gałązek lubczyku
-
sól, pieprz
-
łyżka masła klarowanego
Do podania:
-
ugotowane ziemniaki
-
usmażona na maśle wątróbka drobiowa
Jak ugotować rosół królewski? Podaj go z ziemniakami i wątróbką
Mięso przełóż do większego garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. W tym czasie warzywa korzeniowe pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
Dodaj pokrojone pieczarki, posiekany por i smaż jeszcze kilka minut. Cebulę obierz z łupiny i przyrumień nad palnikiem gazowym lub na suchej patelni teflonowej. Z wywaru zbierz szumowiny i dodaj przygotowane składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
Pod koniec gotowania, ugotuj ziemniaki i usmaż wątróbkę. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Jak przyrządzić miękką i delikatną wątróbkę? Po obiedzie pora na deser. Wachowicz zdradziła przepis na szybkie ciasto imbirowe . Jest idealne do kawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultowy przepis Strzelczyka na serowe oponki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek
-
Jesz jajka na twardo, czy miękko? Okazuje się, że jedne są o wiele lepsze dla naszego organizmu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl