Smakosze.pl Przepisy Wachowicz piecze ciasto imbirowe. Co za aromat
Pawel Wodzynski/East News, canva/Andrew1Norton

Wachowicz piecze ciasto imbirowe. Co za aromat

23 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na obłędne ciasto imbirowe. Prosty deser o niepowtarzalnym smaku i aromacie jest doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty. Ciasto z mielonym imbirem, syropem klonowym i orzechami włoskimi dosłownie rozpływa się w ustach.

Ewa Wachowicz na swojej oficjalnej stronie ewawachowicz.pl dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite ciasta, dania główne i aromatyczne zupy. Znana kucharka niedawno zdradziła przepis na ciasto imbirowe o korzennym smaku. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.

Ciasto imbirowe po upieczeniu jest wilgotne, puszyste i pięknie wyrasta podczas pieczenia. Ciasto z imbirem, syropem klonowym i orzechami jest idealnym deserem do zimowej, rozgrzewającej kawy i herbaty. Nie ma lepszego ciasta o tej porze roku.

Ciasto imbirowe według przepisu Ewy Wachowicz możesz udekorować dodatkowo domową polewą czekoladową. Przepis na domową polewę znajdziesz poniżej. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto nie pęka i nie opada, cała rodzina będzie zachwycona.

Ciasto imbirowe według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • szklanka brązowego cukru

  • pół szklanki syropu klonowego

  • 80 ml mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżeczka imbiru mielonego

  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

  • 230 g masła

  • 4 jajka

  • laska wanilii

  • szczypta soli

  • polewa czekoladowa do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić obłędne ciasto imbirowe? Domowe, korzenne ciasto jest idealne do kawy

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem, dodaj syrop klonowy, wymieszaj, następnie dodaj miąższ z wanilii.

Wbijaj jajka, stale miksując. Do przygotowanej masy stopniowo dodawaj suche składniki, na końcu wlej mleko i wymieszaj. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto możesz dodatkowo udekorować polewą czekoladową, smacznego.

Pomysł na równie smaczne ciasto? Ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie ciasteczka do kawy- tu poznasz przepis na kocie oczka z marmoladą.

ciasto imbirowe
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy