Wachowicz podaje dorsza inaczej niż wszyscy. Rezygnuje z panierki, stawia na egzotyczny owoc
Dorsz w wykonaniu Ewy Wachowicz jest zaskakujący. Miss Polski przyrządza zdrową rybę z dodatkiem warzyw i ananasa, pomijając jednocześnie panierowanie. Uzyskuje znakomite rezultaty, a jej przepis jest bardzo prosty. Musicie spróbować.
Jeśli zastanawiacie się jak urozmaicić piątkowy obiad, propozycja Ewy Wachowicz może wam się spodobać. Gwiazda pokazała jak w łatwy sposób uzyskać rozpływającego się w ustach dorsza. Pyszne warzywa z ananasem, które wraz z nim serwuje, cudownie podkreślają delikatny smak rybiego mięsa, czyniąc jedzenie niezwykle przyjemnym. Nikt się nie oprze.
Przepis na dorsza pieczonego Ewy Wachowicz
Składniki:
-
2 większe filety dorsza
-
4 spore marchewki
-
2 nieduże pietruszki
-
pół średniego selera
-
1 mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 cytryna +1 łyżeczka soku z owocu
-
kilka plastrów ananasa z puszki wraz z zalewą
-
500 ml bulionu warzywnego
-
240 g przecieru pomidorowego
-
2 liście laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
-
1 łyżeczka przyprawy curry np. takiej
-
mąka kukurydziana do obtoczenia
-
masło klarowane do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pysznego dorsza? Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis
Zaczynamy od oczyszczenia rybnych filetów. Kroimy je następnie na kawałki i starannie oprószamy solą oraz pieprzem. Rybę skrapiamy także sokiem z cytryny i odkładamy na chwilę do zamarynowania.
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Czosnek również obieramy i siekamy go. Marchew, pietruszki i selera myjemy, usuwamy skórkę. Wszystkie ścieramy na tarce o większych oczkach. Rozdrobnione warzywa delikatnie podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym.
Po kilku minutach podgrzewania zalewamy bulionem i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, curry, pieprz ziołowy oraz odrobinę soli. Gdy płyn w patelni nieco się zredukuje, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Dorsza w marynacie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy go na porcji dobrze rozgrzanego masła klarowanego. D o warzywnego farszu wrzucamy pokrojonego z mniejsze kawałki ananasa. Wlewamy też niewielką ilość zalewy z puszki.
Połowę porcji układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, a na niej umieszczamy podsmażoną rybę. Dorsza przykrywamy resztą farszu i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Szczególnie polecamy wyśmienitą krakowską maczankę . Być może skusi was też meksykańskie ciasto czekoladowe z dodatkiem rodzynek i orzechów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nigdy nie dodawaj go do ciasta na pierogi. Wyjdą twarde i niesmaczne
-
W dobę przetestowali słynne restauracje Magdy Gessler. Nie kryli zaskoczenia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz