Smakosze.pl Przepisy Wachowicz podaje dorsza inaczej niż wszyscy. Rezygnuje z panierki, stawia na egzotyczny owoc
canva/gbh007; Tomasz Zukowski/East News

Wachowicz podaje dorsza inaczej niż wszyscy. Rezygnuje z panierki, stawia na egzotyczny owoc

26 stycznia 2023

Dorsz w wykonaniu Ewy Wachowicz jest zaskakujący. Miss Polski przyrządza zdrową rybę z dodatkiem warzyw i ananasa, pomijając jednocześnie panierowanie. Uzyskuje znakomite rezultaty, a jej przepis jest bardzo prosty. Musicie spróbować.

Jeśli zastanawiacie się jak urozmaicić piątkowy obiad, propozycja Ewy Wachowicz może wam się spodobać. Gwiazda pokazała jak w łatwy sposób uzyskać rozpływającego się w ustach dorsza. Pyszne warzywa z ananasem, które wraz z nim serwuje, cudownie podkreślają delikatny smak rybiego mięsa, czyniąc jedzenie niezwykle przyjemnym. Nikt się nie oprze.

Przepis na dorsza pieczonego Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 większe filety dorsza

  • 4 spore marchewki

  • 2 nieduże pietruszki

  • pół średniego selera

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cytryna +1 łyżeczka soku z owocu

  • kilka plastrów ananasa z puszki wraz z zalewą

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 240 g przecieru pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • pół łyżeczki ziołowego pieprzu

  • 1 łyżeczka przyprawy curry np. takiej

  • mąka kukurydziana do obtoczenia

  • masło klarowane do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pysznego dorsza? Ewa Wachowicz zdradziła prosty przepis

Zaczynamy od oczyszczenia rybnych filetów. Kroimy je następnie na kawałki i starannie oprószamy solą oraz pieprzem. Rybę skrapiamy także sokiem z cytryny i odkładamy na chwilę do zamarynowania.

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Czosnek również obieramy i siekamy go. Marchew, pietruszki i selera myjemy, usuwamy skórkę. Wszystkie ścieramy na tarce o większych oczkach. Rozdrobnione warzywa delikatnie podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym.

Po kilku minutach podgrzewania zalewamy bulionem i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, curry, pieprz ziołowy oraz odrobinę soli. Gdy płyn w patelni nieco się zredukuje, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.

Dorsza w marynacie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy go na porcji dobrze rozgrzanego masła klarowanego. D o warzywnego farszu wrzucamy pokrojonego z mniejsze kawałki ananasa. Wlewamy też niewielką ilość zalewy z puszki.

Połowę porcji układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, a na niej umieszczamy podsmażoną rybę. Dorsza przykrywamy resztą farszu i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Szczególnie polecamy wyśmienitą krakowską maczankę . Być może skusi was też meksykańskie ciasto czekoladowe z dodatkiem rodzynek i orzechów.

Dorsz Ewy Wachowicz jest pyszny
canva/ArtCookStudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy