Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowe ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest idealne na jesień. Kilka chwil i gotowe
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.11.2022 20:28

Hitowe ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest idealne na jesień. Kilka chwil i gotowe

Hitowe ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest idealne na jesień. Kilka chwil i gotowe
TRICOLORS/East News, canva/Mumma Oyens z Pexels

Pomysł na szybkie ciasto na niedzielę? Upiecz ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz. Większość składników z pewnością masz w domu. Ciasto jest słodkie, mocno czekoladowe i skrywa pyszną niespodziankę- orzechy włoskie i rodzynki.

Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów na ciasta, desery i dania obiadowe. To właśnie z tej strony pochodzi receptura wykorzystana w tym artykule. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na rewelacyjne ciasto meksykańskie, które przygotujemy z kilku podstawowych składników.

Ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz jest puszyste i doskonale wyrośnięte. W środku jest wilgotne, mocno czekoladowe z wyraźną nutą orzechów i rodzynek. Ewa Wachowicz do ciasta dodaje pianę z białek, to sekret doskonałego deseru. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i będzie pysznym dodatkiem do kawy.

Do ciasta meksykańskiego Ewy Wachowicz nie musimy przygotować dodatkowej polewy. Ciasto jest już wystarczająco słodkie i wygląda bardzo apetycznie. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, koniecznie z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy czekoladowy placek.

Proste ciasto czekoladowe Ewy Wachowicz. Kilka chwil i gotowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • garść orzechów włoskich

  • garść rodzynek

  • 250 g masła

  • 2 szklanki cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • pół szklanki wody

  • 2 łyżeczki kakao

  • szczypta soli

  • 3 jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić błyskawiczne ciasto meksykańskie? Ciasto jest absolutnym hitem

Do garnka wsyp cukier, cukier waniliowy, kakao, wlej wodę, włóż masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gdy masa zacznie wrzeć, wymieszaj ją i podgotuj jeszcze 5 minut, następnie odstaw do ostudzenia.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do zimnej masy, wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i miksuj kilka minut, następnie dodaj posiekane orzechy, rodzynki i ponownie wymieszaj.

Z białek i szczypty soli ubij na sztywno pianę, dodaj do przygotowanej masy, wymieszaj łyżką. Całe ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około godziny, do suchego patyczka, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite pączki ziemniaczane od Ewy Wachowicz. Wachowicz pokazała również przepis na jesienne ciasto bez pieczenia, proste desery pokocha cała rodzina.

ciasto meksykańskie Ewy Wachowicz
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl