Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem
canva/ Lesyy, TRICOLORS/East News

Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem

26 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gołąbki Wachowicz to tradycyjne gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Farsz z ziemniaków, podsmażonej na maśle cebuli i suszonego majeranku jest bardzo aromatyczny. Jarska wersja pieczonych gołąbków to pomysł na pyszny, rodzinny obiad.

Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na wiele wyśmienitych potraw, w tym aromatyczne zupy, dania główne, a także ciasta i desery. Wachowicz zdradziła niedawno przepis na gołąbki z ziemniaczanym farszem, które posmakują największym miłośnikom mięsa. Przepis na gołąbki Wachowicz wykorzystany został w artykule.

Gołąbki Wachowicz zachwycają delikatnym farszem i miękką kapustą. Gołąbki pieczemy w piekarniku, danie zabezpieczamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dzięki czemu nic się nie przypali. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Jesienią postawmy na sos z grzybów leśnych, będzie bardzo aromatyczny. Zimą, wiosną i latem możemy przyrządzić sos z suszonych grzybów, pieczarek lub kurek. Gołąbki Wachowicz podane z domowym sosem smakują rewelacyjnie.

Gołąbki z ziemniaczanym farszem według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • cebula

  • 6 łyżek mąki pszennej

  • szklanka bulionu warzywnego

  • łyżka majeranku

  • sól, pieprz

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić jarskie gołąbki? Podaj je z sosem grzybowym lub pomidorowym, cała rodzina będzie zachwycona

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw, żeby puściły sok. W tym czasie posiekaj drobno cebulę i zetrzyj ją na tarce. Ziemniaki odsącz z wody, dodaj cebulę, mąkę, wbij jajka, wsyp majeranek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Sparz liście kapusty- w tym artykule dowiesz się, jak szybko sparzyć liście w mikrofalówce. Na każdy liść wykładaj 1- 2 łyżki farszu i ostrożnie zawiń, żeby farsz nie wypłynął. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty, następnie poukładaj gołąbki.

Wlej bulion, przykryj kolejnymi liśćmi i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika , piecz około 40- 50 minut. Gotowe gołąbki z farszem z ziemniaków smakują wyśmienicie z sosem z grzybów leśnych i z sosem pomidorowym, smacznego.

Gołąbki Wachowicz
canva/ peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy