Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem
Gołąbki Wachowicz to tradycyjne gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Farsz z ziemniaków, podsmażonej na maśle cebuli i suszonego majeranku jest bardzo aromatyczny. Jarska wersja pieczonych gołąbków to pomysł na pyszny, rodzinny obiad.
Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na wiele wyśmienitych potraw, w tym aromatyczne zupy, dania główne, a także ciasta i desery. Wachowicz zdradziła niedawno przepis na gołąbki z ziemniaczanym farszem, które posmakują największym miłośnikom mięsa. Przepis na gołąbki Wachowicz wykorzystany został w artykule.
Gołąbki Wachowicz zachwycają delikatnym farszem i miękką kapustą. Gołąbki pieczemy w piekarniku, danie zabezpieczamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dzięki czemu nic się nie przypali. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Jesienią postawmy na sos z grzybów leśnych, będzie bardzo aromatyczny. Zimą, wiosną i latem możemy przyrządzić sos z suszonych grzybów, pieczarek lub kurek. Gołąbki Wachowicz podane z domowym sosem smakują rewelacyjnie.
Gołąbki z ziemniaczanym farszem według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
-
główka kapusty włoskiej
-
1 kg ziemniaków
-
2 jajka
-
cebula
-
6 łyżek mąki pszennej
-
szklanka bulionu warzywnego
-
łyżka majeranku
-
sól, pieprz
-
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić jarskie gołąbki? Podaj je z sosem grzybowym lub pomidorowym, cała rodzina będzie zachwycona
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw, żeby puściły sok. W tym czasie posiekaj drobno cebulę i zetrzyj ją na tarce. Ziemniaki odsącz z wody, dodaj cebulę, mąkę, wbij jajka, wsyp majeranek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Sparz liście kapusty- w tym artykule dowiesz się, jak szybko sparzyć liście w mikrofalówce. Na każdy liść wykładaj 1- 2 łyżki farszu i ostrożnie zawiń, żeby farsz nie wypłynął. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż zewnętrznymi liśćmi kapusty, następnie poukładaj gołąbki.
Wlej bulion, przykryj kolejnymi liśćmi i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika , piecz około 40- 50 minut. Gotowe gołąbki z farszem z ziemniaków smakują wyśmienicie z sosem z grzybów leśnych i z sosem pomidorowym, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych
-
Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku
-
Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem
Źródło: ewawachowicz