Wachowicz robi mielone z aż dwóch rodzajów mięsa. Jedno jest rzadkim wyborem
Ewa Wachowicz ma niecodzienny sposób na kotlety mielone. Do ich przyrządzenia używa aż dwóch rodzajów mięs. Popularną wieprzowinę uświetnia jeszcze jednym gatunkiem. Mowa oczywiście o apetycznej kaczej piersi.
Kotlety mielone Ewy Wachowicz wyróżnia dobór składników
Kotlety mielone Ewy Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, Na pozór wyglądają jak klasyka dania. Ich tajemnica tkwi jednak w niecodziennym składzie. Mięso z kaczki zapewnia im intensywny smak i wyjątkową soczystość. Świeżych kuszących nut dostarcza natomiast odrobina mięty.
Przepis na kotlety mielone Ewy Wachowicz
Składniki:
- 400 g kaczej piersi
- 400 g wieprzowiny
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- 1 jajko
- mięta
- sól
- pieprz
Jak usmażyć wyjątkowe kotlety mielone z dodatkiem kaczki?
Cebulę do kotletów mielonych pokrój w drobną kostkę . Podsmaż ją na rumiano na patelni na rozgrzanym klarowanych maśle. W międzyczasie obierz czosnek i starannie go posiekaj . Dorzuć warzywo do podsmażonej cebuli i jeszcze przez chwilę trzymaj całość na ogniu .
Oba rodzaje mięsa na kotlety mielone pokrój na mniejsze kawałki . Następnie przepuść je przez średnie oczka maszynki. Do mięsa dołóż jajko, posiekaną miętę i podsmażone warzywa . Masę dopraw do smaku solą i pieprzem .
Wszystkie składniki na kotlety mielone starannie wymieszaj . Wyrabiaj całość do momentu, aż masa stanie się spójna i dobrze napowietrzona . Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj z niej kotlety .
Kotlety mielone smaż bez tłuszczu na patelni grillowej . Z każdej strony powinno zająć to ok. 3-4 minut . Kiedy ładnie się zrumienią, gotowe są do podania. Kotlety mielone z kaczka idealnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw z sosem winegret . Sprawdź, jakie niezwykłe mielone poleca Tomasz Strzelczyk . Nie zgadniesz, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia mielonego mięsa .
Źródło: ewawachowicz