Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie mieści się w głowie co Mrozowska dodaje do ogórkowej. Wychodzi zdrowsza i dużo lżejsza
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.04.2023 19:29

Nie mieści się w głowie co Mrozowska dodaje do ogórkowej. Wychodzi zdrowsza i dużo lżejsza

zupa ogórkowa według przepisu Moniki Mrozowskiej
canva/Dar1930, @monikakingamrozowska na Instagramie

Zupa ogórkowa według przepisu Moniki Mrozowskiej jest pomysłem na szybki, zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Aktorka nie gotuje zupy na mięsie, a na ziemniakach i ciecierzycy. Gotowe danie zachwyci każdego smakosza. 

Monika Mrozowska gotuje zupę ogórkową inaczej niż wszyscy

Tradycyjną zupę ogórkową zwykle gotujemy na mięsie i wywarze warzywnym. Następnie zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Monika Mrozowska pokazała zupełnie inny sposób na kultową zupę z kiszonych ogórków.

Aktorka nie dodaje do zupy ani mięsa, ani warzyw korzeniowych. Ogórkową gotuje na szalotce, ziemniakach i gotowanej ciecierzycy. Całe danie doprawione kminem rzymskim i sosem sojowym smakuje obłędnie. Jest lekkie, zdrowe i sycące.

Mrozowska do zupy ogórkowej dodaje ogórki przesmażone na niewielkiej ilości masła. To babciny trik na wydobycie najlepszego smaku i aromatu domowych kiszonek. Zupa jest gotowa błyskawicznie. Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z profilu monikakingamrozowska na Instagramie.

Lidl i Biedronka tak obniżyły ceny mięsa, że aż są potrzebne limity. Nie kupisz ich bez umiaru

Przepis na zdrową i lekką zupę ogórkową

Składniki:

  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3 ziemniaki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • szalotka
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 500 ml wody

Jak ugotować kultową ogórkową z soczewicą?

W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę masła i oliwę. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i smaż przez chwilę. Wyjmij cebulę z garnka i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, ciecierzycę i 4 liście laurowe. Smaż około 3 minuty.

Dodaj kmin rzymski, szczyptę soli, pieprzu i smaż chwilę, a następnie wlej wodę, sos sojowy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i przesmaż je na łyżce masła z łyżeczką cukru trzcinowego. Gotuj chwilę i dopraw do smaku.

Monika Mrozowska zdradziła również przepis na wyśmienite pierogi oraz danie z kalafiora. Potrawy posmakują każdemu.