Smakosze.pl

canva/Deniz1798

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu

21 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kotlety mielone będą o wiele smaczniejsze, kiedy usmażysz je na maśle klarowanym. Masło wykorzystaj również do zeszklenia cebuli i czosnku. Dodaj również majeranek. Kotlety będą gotowe po około 15 minutach smażenia. Będą przepyszne i bardzo soczyste.

Kotlety mielone zawsze smaż na maśle klarowanym

Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego na kotlety. Kultowe danie będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je z kawałka łopatki lub karkówki wieprzowej. Mięso zmiel samodzielnie i połącz z resztą składników, a od razu poczujesz różnicę. Kotlety mielone muszą być zrobione z wieprzowiny, która ma tłuszcz i przerosty. Wtedy będą soczyste i pyszne.

Dlaczego warto smażyć kotlety na maśle klarowanym? Masło klarowane, podobnie jak smalec i olej rzepakowy, ma wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia. Masło jednak, w przeciwieństwie do innych tłuszczy, nadaje mielonym smaku. Gotowe kotlety mają delikatną, maślaną nutę i są jeszcze bardziej soczyste.

Cebulę i czosnek do kotletów mielonych również zeszklij na maśle klarowanym i dopiero wtedy zmiel. To prosty trik, który doda im niepowtarzalnego smaku. Nie zapomnij również o suszonym majeranku, który rewelacyjnie podkreśla aromat wieprzowiny. Tak przyrządzone kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

ciasto na Wielkanoc

Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kultowe mielone. Ich smak zachwyci każdego

Składniki:
  • 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • jajko
  • czerstwa kajzerka
  • mleko
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Mięso zmiel w maszynce. Na niewielkiej ilości masła zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Cebulę i czosnek również zmiel w maszynce i przełóż do miski z wieprzowiną.

Kajzerkę pokrusz i zalej zimnym mlekiem. Odciśnij i dodaj do reszty składników. Wsyp sól, pieprz, majeranek. Wbij jajko i dokładnie wyrabiaj masę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Mielone smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym przez około 15- 18 minut, aż będą miały chrupiącą skórkę. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam buraczki według przepisu Magdy Gessler lub kapustę zasmażaną z kminkiem.

kotlety mielone.jpg
canva/papkin

 

siostra Anastazja/ sałatka

Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

CZYTAJ DALEJ
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność

Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >