Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.03.2023 07:52

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu

kotlety mielone smażone na maśle klarowanym
canva/Deniz1798

Kotlety mielone będą o wiele smaczniejsze, kiedy usmażysz je na maśle klarowanym. Masło wykorzystaj również do zeszklenia cebuli i czosnku. Dodaj również majeranek. Kotlety będą gotowe po około 15 minutach smażenia. Będą przepyszne i bardzo soczyste.

Kotlety mielone zawsze smaż na maśle klarowanym

Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego na kotlety. Kultowe danie będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je z kawałka łopatki lub karkówki wieprzowej. Mięso zmiel samodzielnie i połącz z resztą składników, a od razu poczujesz różnicę. Kotlety mielone muszą być zrobione z wieprzowiny, która ma tłuszcz i przerosty. Wtedy będą soczyste i pyszne.

Dlaczego warto smażyć kotlety na maśle klarowanym? Masło klarowane, podobnie jak smalec i olej rzepakowy, ma wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia. Masło jednak, w przeciwieństwie do innych tłuszczy, nadaje mielonym smaku. Gotowe kotlety mają delikatną, maślaną nutę i są jeszcze bardziej soczyste.

Cebulę i czosnek do kotletów mielonych również zeszklij na maśle klarowanym i dopiero wtedy zmiel. To prosty trik, który doda im niepowtarzalnego smaku. Nie zapomnij również o suszonym majeranku, który rewelacyjnie podkreśla aromat wieprzowiny. Tak przyrządzone kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem

Przepis na kultowe mielone. Ich smak zachwyci każdego

Składniki:

  • 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • jajko
  • czerstwa kajzerka
  • mleko
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Mięso zmiel w maszynce. Na niewielkiej ilości masła zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Cebulę i czosnek również zmiel w maszynce i przełóż do miski z wieprzowiną.

Kajzerkę pokrusz i zalej zimnym mlekiem. Odciśnij i dodaj do reszty składników. Wsyp sól, pieprz, majeranek. Wbij jajko i dokładnie wyrabiaj masę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Mielone smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym przez około 15- 18 minut, aż będą miały chrupiącą skórkę. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam buraczki według przepisu Magdy Gessler lub kapustę zasmażaną z kminkiem.

kotlety mielone.jpg
canva/papkin

 

Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę
siostra Anastazja/ sałatka
Siostra Anastazja wciąż zaskakuje przepisami na pyszności. Tym razem pokazała, jak zrobić sałatkę koperkową. Dodatek orzeźwiającej zieleniny od razu zamienia przekąskę w wiosenny specjał. Nie brak w niej też delikatnego mięsa i kolorowych warzyw. Tę sałatkę z powodzeniem możecie postawić na wielkanocnym stole. 
Czytaj dalej
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Karol Okrasa zdradził swój patent na ciasto na pierogi. Do ciasta zamiast wody dodaje mleko i roztopione masło. Ciasto po wyrobieniu jest niezwykle delikatne, miękkie i elastyczne. Pierogi posmakują wszystkim domownikom.Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. Przygotujemy je na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie, np. z kapustą, grzybami, mięsem. Ciasto na pierogi będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je według przepisu Karola Okrasy. Niektórzy ciasto na pierogi robią z mąki, wody i soli. Inni dodają również jajko i tłuszcz. Karol Okrasa natomiast przygotowuje ciasto jeszcze inaczej. Znany kucharz do ciasta dodaje mleko i masło. Dzięki rozpuszczonemu w mleku tłuszczowi ciasto wychodzi miękkie i niezwykle elastyczne. Ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy zachwyca delikatnością. Z pewnością przyczynia się też do tego schłodzenie go po wyrobieniu. Gotowe ciasto na pierogi podziel na trzy części, owiń folią i wstaw do lodówki na około 10 minut. Ciasto musi odpocząć zanim rozwałkujesz je na cienki placek.
Czytaj dalej