Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takich mielonych jeszcze nie jadłeś. Strzelczyk ma dla wszystkich cenną radę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.04.2023 11:16

Takich mielonych jeszcze nie jadłeś. Strzelczyk ma dla wszystkich cenną radę

Strzelczyk pokazał, jak robić kotlety mielone
Screeny z filmów pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Przygotuj je według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz do mięsa nie dodaje ani jajek, ani kajzerki, ani bułki tartej. Produkty zastępuje innymi składnikami, które podbijają smak wieprzowiny. Gotową masę odstawia na 30 minut, nie ma lepszego sposobu na mielone.

Takich kotletów jeszcze nie jadłeś

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na soczyste frikadele, czyli pyszne mielone w holenderskiej wersji. Kucharz nie kupuje gotowego mięsa garmażeryjnego. Danie przyrządza z kawałka karkówki i łopatki wieprzowej, które mieli w maszynce.

Strzelczyk przygotowuje kotlety mielone zupełnie inaczej. Zamiast jajek i kajzerki namoczonej w mleku, dodaje kwaśną śmietanę, chrzan, musztardę i odrobinę mąki. Przygotowaną masę odstawia na 30 minut, żeby mięso przeszło smakiem dodatków.

Fikadele najpierw smaży na mocno rozgrzanym, domowym smalcu, a następie wstawia do piekarnika na 15 minut. Gotowe danie bije na głowę klasyczne mielone. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Ruszyło w Biedronkach w całej Polsce. Tylko dziś uwielbiane produkty za ułamek ceny

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić soczyste mielone

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny, np. karkówki i łopatki
  • duża cebula
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka mielonego pieprzu
  • 2- 3 łyżki smalcu do smażenia

 

Jak zrobić kotlety mielone bez jajek i kajzerki?

Mięso oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Do miski wsyp sól, pieprz, ostrą musztardę i chrzan. Dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną i startą cebulę. Masę wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.

Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Z masy wyrabiaj kotlety i przesmaż na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą złociste. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15 minut.

Strzelczyk pokazał również, jak zrobić białą kiełbasę na święta. Koniecznie przygotuj także aromatyczne śledziki. Zapomnij o śmietanie i oleju. Jest o wiele lepszy sposobów.

kotlety mielone.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube