Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi surówkę lepszą niż z chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest zalewa
fot. Canva; facebook.com/ewawachowiczofficial

Wachowicz robi surówkę lepszą niż z chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest zalewa

30 maja 2024

Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać nas smakami zupełnie nietypowymi dla polskiego podniebienia. W tej superprostej surówce sprawdzają się składniki, których, choć łatwo je kupić, nie używamy zbyt często. Całość nabiera niezwykłego azjatyckiego charakteru.

Prosta surówka po chińsku

Kuchnia azjatycka na dobre ugruntowuje się w Polsce, a półki pod hasłem „ kuchnie świata ” zajmują coraz więcej regałów w naszych sklepach. Często omijamy je wzrokiem, ale niesłusznie. Znajdziemy tam wiele inspirujących składników.

Z tego działu Ewa Wachowicz używa w swojej surówce dwóch ryżowych produktów: oleju i octu . Przygotowuje raczej marynatę niż sos do surówki według zasad, które często spotykamy w dalekowschodnich przepisach. Jak połączyć te dwie przyprawy w sos?

surówka z marchewką
fot. Canva
Jak rozpoznać polskie truskawki? Te szczegóły są kluczowe

Surówka z kapusty i marchewki

Oprócz przygotowania tego płynu, reszta jest banalna. Ciekawe jest zaś w tym przepisie zastosowanie sporej ilości cukru. Jednak w dalekowschodniej kuchni jest on częstym gościem w wyrazistych, niesłodkich w charakterze potrawach.

Składniki

  • ¼ główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • ¼ szklanki oleju ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • Sól do smaku

Orientalna surówka Ewy Wachowicz

Kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach lub kroimy w zapałkę – julienne (można do tego kupić specjalną obieraczkę). Składniki umieszczamy w misce i solimy do smaku.

Do rondelka wlewamy ocet ryżowy i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy olej ryżowy i mieszamy rózgą, aż składniki połączą się w emulsyjny płyn . Ten wylewamy do salaterki. Surówkę odstawiamy do wystudzenia.

Wypróbuj też przepisy na fasolkę szparagową z czosnkiem i smażoną cukinię w cieście .

marchewka i kapusta
fot. Canva
Moja babcia zawsze dodaje te liście do ogórków kiszonych. Wychodzą idealnie chrupiące
Od lat nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Ta z przepisu słynnego kucharza bije je na głowę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy