Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia zawsze dodaje te liście do ogórków kiszonych. Wychodzą idealnie chrupiące
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.05.2024 17:14

Moja babcia zawsze dodaje te liście do ogórków kiszonych. Wychodzą idealnie chrupiące

ogórki kiszone
Fot. Canva/Vulkanov

Zapomnij o rozmiękłych i pustych w środku ogórkach kiszonych. Dzięki przepisowi mojej babci wyjdą idealnie chrupiące i sprężyste. To zasługa dodania wyjątkowych liści do słoików. 

Ogórki kiszone, czyli chrup na zdrowie

Uwielbiam ogórki kiszone i zajadam się nimi bez opamiętania. Dodaję do obiadu, robię z nich sałatki i chrupię do kanapek. Są tak smaczne i bardzo zdrowe. Zawsze też wychodzą niezwykle chrupiące. Wszystko dzięki przepisowi od mojej babci.

Ten sprawia, że są jędrne, sprężyste i chrupią aż miło. Jaki jest sekret tak dobrych ogórków kiszonych? Babcia podczas kiszenia stawiała na dodatki, które gwarantowały tak chrupiące ogórki kiszone. Teraz z tego przepisu korzystam i ja. Efekt jest taki sam, czyli chrupiące ogórki kiszone. 

ogórki kiszone
Fot. Canva/Petal Spirit
Wystarczy mały błąd i kluski śląskie będą twarde. Wszystko przez ziemniaki i proporcje

Dodaj te liście do kiszenia ogórków

Babcia do ogórków dodawała liście wiśni i porzeczki. Ten zabieg zawsze się sprawdzał, a ogórki kiszone słynęły z chrupkości. Miały też wyjątkowy smak. W kiszonych warzywach można było wyczuć lekko wytrawny i owocowy smak. Liście wiśni ą też zdrowe i gwarantują, że ogórki nie rozmiękną. Zapewniają kiszonce trwałość i niwelują gorycz ogórków.

Liście porzeczki to gwarancja chrupiących ogórków kiszonych. Dają też przyjemny aromat. Niektórzy zastępują je liśćmi malin. Warto dodać liście wiśni i porzeczek do kiszenie ogórków. Polecam ten sposób. Przepis znajdziesz poniżej. 

Jak ukisić ogórki z liśćmi wiśni i porzeczek?

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże kawałki chrzanu
  • 3 liście młodych liści wiśni
  • 1 gałązka czerwonej porzeczki
  • 2 duże kopry z baldachimami
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 litr wody

Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od wyparzenia i osuszenia 2-litrowego słoika. Ogórki umyj, a na dno słoika włóż liście chrzanu, połowę liść wiśni i porzeczki. Na to czosnek i korzeń chrzanu. Teraz ściśle ułóż ogórki do wypełnienia słoika.

Przekładaj je liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzchu ułóż liście chrzanu, wiśni, porzeczki i dodajemy koper. Sól rozpuść w litrze ciepłej wody. Wlej do ogórków, by były całkowicie przykryte. Słoik zakręć, odstaw, a po 2 dniach ogórki małosolne będą gotowe, a po 7 dniach kiszone. Pisaliśmy o tym, jak najprostszy sposób  zrobić sernik na zimno. Podawaliśmy też przepis na pyszne ciasteczka misie na Dzień Dziecka. 

ogórki kiszone
Fot. Canva/ppi09

Źródło: przyslijprzepis.pl, pysznosci.pl