Wachowicz szczerze o cenach u Gessler. Tych słów nikt się nie spodziewał
Ewa Wachowicz zdradziła, jak podchodzi do ustalania cen dań w swojej restauracji. Gwiazda wyjaśniła z czego wynika obecna oferta Zalipianek, niespodziewanie odnosząc się też do strategii Magdy Gessler. Niektórych jej wypowiedź może mocno zadziwić.
Wysokie ceny w restauracjach powoli niestety zaczynają być standardem. Część właścicieli lokali gastronomicznych stara się jednak, by oferta nie była aż tak droga, by niemal nikt nie był w stanie sobie na nią pozwolić. Podobne podejście prezentuje Ewa Wachowicz , która w wywiadzie z redaktorem portalu Pomponik opowiedziała, co składa się na koszt dań serwowanych w jej lokalu.
Ceny dań u Ewy Wachowicz są wyważone
Znana wielu Polakom z kulinarnego show Ewa Gotuje, Wachowicz od kilku lat prowadzi w Krakowie własny lokal gastronomiczny. W Zalipiankach zjemy smaczne potrawy kuchni polskiej, niektóre z ciekawym twistem. Ich ceny w większości przypadków są porównywalne z podobnymi miejscami, które nie są sygnowane znanym nazwiskiem. Jak to możliwe?
Na food cost [...] składa się wiele czynników. Pierwszy to oczywiście zakup produktów. Klienci często zapominają, że nie tylko to jest w cenie. Na food cost składa się też pensja kucharzy, kelnerów, koszty związane z wynajmem lokalu, energia, która nieprawdopodobnie poszła do góry. Proszę mi wierzyć, że rachunek za prąd i gaz w restauracji jest gigantyczny - powiedziała Ewa Wachowicz w rozmowie z portalem Pomponik.
Zaznacza jednak, że mimo to stara się tak ustalić ceny w karcie, by nie były wygórowane. Podkreśla przy tym, że — podobnie jak większość z nas obecnie — stara się maksymalnie wykorzystywać kupowane produkty i na tym zyskać, nie zaś na marżach.
Wachowicz o daniach w restauracji Magdy Gessler
Reporter Pomponika, zaciekawiony różnicą w koszcie dań u Wachowicz i Gessler, zapytał, co Ewa Wachowicz sądzi o kwocie, którą przyjdzie nam zapłacić za gołąbki u gwiazdy Kuchennych Rewolucji:
Uwielbiam dania Magdy, uwielbiam jej kuchnię, wiele razy byłam w jej restauracjach i skoro ma taką cenę, to widocznie ta cena jest podyktowana czymś. Może one są tak wyjątkowe, że są warte tej ceny — powiedziała dość dyplomatycznie Ewa Wachowicz.
Wiedząc, co brane jest pod uwagę przy ustalaniu ceny dania, można by wyciągnąć wniosek, że kuchnia Gessler jest po prostu luksusowa i sporą część kosztu stanowić może właśnie marża wraz z kosztami utrzymania lokali. Każdy z nas jednak jest w stanie sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy rzeczywiście chce zapłacić taką kwotę za obiad.
Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na dania w wykonaniu Ewy Wachowicz. Szczególnie polecamy prostą recepturę na wyborne paszteciki . Być może skuszą was też majonezowo-koperkowe kotlety schabowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile wody potrzeba na rosół? Tylko najlepsze kucharki znają odpowiedź
-
Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: pomponik