Nie uwierzysz co Ewa Wachowicz dodaje do swoich pasztecików. Oprócz kapusty stawia na 1 dodatek
Ewa Wachowicz przygotowuje paszteciki inaczej niż wszyscy. Zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje ciasto francuskie. Do nadzienia natomiast dodaje suszone śliwki. Paszteciki z kapustą i śliwką są pyszną przekąską i dodatkiem do czerwonego barszczu.
Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl znajdziemy wiele ciekawych i prostych przepisów na wyśmienite dania główne, przekąski i domowe ciasta. Wachowicz przygotowała również recepturę na obłędne paszteciki z kapustą i śliwką. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.
Paszteciki zwykle przygotowujemy z ciasta drożdżowego. Musimy więc przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż urośnie. Ewa Wachowicz zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje ciasto francuskie. Ciasto po upieczeniu jest chrupiące, delikatne i dzięki niemu przygotowanie pasztecików jest o wiele szybsze i łatwiejsze.
Wachowicz nadzienie na paszteciki przygotowuje z kapusty kiszonej, suszonych grzybów i suszonych śliwek. Te ostatnie doskonale podkreślają smak farszu, przez co paszteciki są jeszcze lepsze. Paszteciki z kapustą i śliwką koniecznie posmaruj jajkiem i oprósz kminkiem lub czarnuszką przed wstawieniem do piekarnika. Efekt zachwyci każdego.
Przepis Ewy Wachowicz na paszteciki z kapustą, śliwką i suszonymi grzybami
Składniki na nadzienie:
250 g kiszonej kapusty
kilka suszonych śliwek
kilka grzybów suszonych
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
cebula
pół łyżeczki kminku
sól, pieprz
łyżka masła klarowanego
Dodatkowo:
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
czarnuszka lub kminek do posypania
Jak zrobić szybkie paszteciki z kapustą i śliwkami z ciasta francuskiego?
Grzyby namocz kilka godzin przed przygotowywaniem pasztecików. Śliwki namocz 30 minut wcześniej. Kapustę poszatkuj i gotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.
Grzyby, śliwki i cebulę drobno posiekaj. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby, śliwki i smaż chwilę. Składniki dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj. Nadzienie gotuj, aż woda całkowicie odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na środek każdego kawałka wyłóż niewielką ilość nadzienia i zlep boki po przeciwnych stronach. Paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem i oprósz czarnuszką lub kminkiem.
Paszteciki przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut. Ugotuj również wyśmienitą zupę dyniową według przepisu Ewy Wachowicz. Pomysł na szybki deser korzenny? W tym artykule poznasz przepis na szybkie ciasto imbirowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny piernik z patelni. Doskonały przepis na świąteczny deser, który nie wymaga pieczenia
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama