Smakosze.pl Przepisy Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. To ciasto bez pieczenia jest hitem
canva/MariaBrzostowska; IG/ewawachowicz

Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. To ciasto bez pieczenia jest hitem

9 października 2023

Czy robicie ciasta bez pieczenia? Naprawdę warto przygotować taki deser. Jest szybki i obłędnie pyszny. Ewa Wachowicz coś wie na ten temat. Jej ciasto bez pieczenia to prawdziwa poezja smaku. Polecamy przepis od znanej restauratorki na wyśmienity deser. Na jesień będzie jak znalazł.

Ciasto bez pieczenia, czyli niebo w gębie

Jeśli lubicie mieć w domu coś słodkiego, to warto zrobić ciasto bez pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnych wypieków takie ciasta zawsze się udają . Niestety z tymi z piekarnika, różnie bywa. Czasem opadają, a czasem pojawia się zakalec.

Takiego problemu nie ma z ciastami bez pieczenia. Ewa Wachowicz robi je z herbatników i krakersów. Do tego masa krówkowa i pyszna konfitura. Czego chcieć więcej? To ciasto bez pieczenia jest obłędnie pyszne . Zróbcie je w swojej kuchni.

Canva/tzahiV
Canva/tzahiV
Kiedy brak mi pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, nic nie zostaje na potem

Jak zrobić ciasto bez pieczenia od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 4 paczki herbatników
  • 1 paczka krakersów
  • 1 masa krówkowa
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 słoiczek konfitury
  • ½ litra mleka
  • 1 kostka masła
  • ½ litra śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • płatki migdałowe

Na dnie foremki wykładamy połowę herbatników. Budyń gotujemy na mleku, a gdy przestygnie, to łączymy go z masłem. Taką masą smarujemy herbatniki. Kładziemy drugą warstwę ciastek i smarujemy masą krówkową.

Kładziemy warstwę krakersów i smarujemy konfiturą. Ostatnia warstwa to bita śmietana z cukrem waniliowym i mlekiem w proszku . Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Ciasto bez pieczenia od Ewy Wachowicz, czyli pyszny deser

Ciasto bez pieczenia od Ewy Wachowicz zachwyca smakiem. Słodycz krówki łączy się z konfiturą i bitą śmietaną. Do tego warstwy herbatników i delikatnie słonych krakersów dopełniają smaku. To ciasto jest prawdziwym kulinarnym hitem i szybko znika z talerzy.

Każdy będzie chciał dokładkę takiego deseru. Ciasto bez pieczenia zrobimy szybko, jednak musimy ono spędzić trochę czasu w lodówce. Warto poczekać na ten wyśmienity deser, bo znika w mgnieniu oka. Pisaliśmy o obłędnie pysznym i efektownym cieście jak z cukierni. Radziliśmy, jak zrobić ciasto z herbatników i kakao.

Canva/Catalina-Gabriela Molnar
Canva/Catalina-Gabriela Molnar

Źródło: ewawachowicz.pl

Przepis na tę zupę mam od znajomej lekarki. Zawarty w niej składnik chroni tętnice i obniża poziom cholesterolu
Ciocia nauczyła mnie, jak suszyć grzyby w piekarniku. Stosowała sztuczkę, o której większość nie ma pojęcia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy