Kiedy brak mi pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, nic nie zostaje na potem
Dobrej zapiekanki makaronowej nikt nie odmówi. W moim domu na pewno ani kawalątek nie zostanie na potem. Każdy chciałby mieć dodatkową porcję dla siebie. Dokładki są nieuniknione, a wszyscy proszą o więcej.
Prosta zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Przepis na proste danie na bazie makaronu i kiełbasy przyda się, gdy na gotowanie nie ma się zbyt wiele czasu. Przyrządzała to danie wtedy, gdy w lodówce mam składniki, na które nie mam pomysłu. Zużywam warzywa, wędliny, a nawet ser żółty. Nic się nie marnuje, a ja mam gotowy posiłek.
Składniki:
- 500 g dowolnego makaronu
- 300 g ulubionej kiełbasy
- 300 g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 1 większa cebula
- 300 g sera żółtego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Do zrobienie sycącego posiłku trzeba zgromadzić kilka produktów, ale zdecydowanie warto. W krótkim czasie przygotujecie z ich bowiem posiłek dla całej rodziny. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu
Przepis na tę zupę mam od znajomej lekarki. Zawarty w niej składnik chroni tętnice i obniża poziom cholesteroluJak zrobić pyszną zapiekankę makaronową?
Zaczynam od ugotowania makaronu al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzony przenoszę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i oprószam pieprzem. W tym czasie kroję kiełbasę w półplasterki, a cebulę w piórka. Mięsny rarytas podsmażam na patelni.
Gdy się lekko zrumieni, wrzucam cebulę. Mając warzywo już miękkie, wrzucam oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki oraz rozdrobnioną paprykę. Smażę dalej aż, całość zmniejszy swoją objętość, w trakcie krojąc pomidora.
Dodaję go jeszcze na koniec gotowania wraz z koncentratem pomidorowym. Doprawiam zawartość patelni majerankiem, papryką, solą oraz pieprzem. Teraz przenoszę ją do naczynia żaroodpornego i mieszam z makaronem oraz 2/3 porcji sera, startą wcześniej na tarce o drobniejszych oczkach.
Wierzch posypuję pozostałą częścią i wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiekankę makaronową piekę przez 25 minut.
Jak podać zapiekankę makaronową?
Sycące danie będzie smaczne już nawet bez dodatków. Warto jednak zaserwować do niego porcję soczystej surówki np. z marchewki. W ten sposób dostarczymy sobie jeszcze dodatkowej porcji witamin.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zapiekankę makaronową. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić to sycące danie z dodatkiem mięsa mielonego. Być może skusi was też zapiekanka makaronowa, która smakiem przypominać będzie pizzę.