Kiedy mam chwilkę wolnego, robię to ciasto. Zawsze wychodzi, a smakuje i wygląda lepiej, niż z cukierni
Ciasto bez pieczenia można przygotować na wiele sposobów. Zrobienie prostego deseru z tego przepisu zajmuje jednak wyjątkowo mało czasu. Trzeba poczekać, aż całość zastygnie, ale warto. Słodycz nie ma sobie równych.
Przepis na wyśmienite ciasto bez pieczenia
Prosty deser na bazie rurek waflowych z kremem o smaku waniliowym spodobał się mojej rodzinie od pierwszego razu, gdy go podałam. Na szczęście jego zrobienie nie wymaga dużo zachodu. Warto się skusić. Deser powala nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Składniki:
- 200 ml mleka
- 10 g mąki typu 00
- 1 jajko
- 200 ml schłodzonej śmietany 30%
- 30 g masła lub margaryny
- 60 g cukru do kremu + 20 g do śmietanki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250-300 g rurek waflowych
- posiekane orzechy do dekoracji
Kilka produktów dostępnych w każdym sklepie wystarczy, by wyczarować deser lepszy niż z niejednej cukierni. Przekonajcie się sami, jaki jest pyszny, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Z zaledwie 3 składników robię pyszny i zdrowy dodatek do mięs. Ta surówka jest 100 razy lepsza, niż w restauracjiJak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia? Znamy prosty przepis
Zaczynam od wbicia jajka do niewielkiego rondla. Wsypuję cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie mieszam składniki. Gdy już uzyskam gładką masę, wlewam mleko. Podgrzewam, cały czas mieszając do czasu, aż masa zacznie gęstnieć.
Dodaję masło lub margarynę i roztapiam, kontynuują miksowanie składników. Gotowy budyń przelewam do chłodnej miski i przykrywam go folią spożywczą tak, aby przylegała do powierzchni. Odstawiam, by ostygł.
Śmietanę ubijam na sztywno, a następnie łączę z zimnym budyniem. Na arkuszu papieru do pieczenia układam warstwę uzyskanego kremu i układam na nim warstwę rurek waflowych. Ciasteczka smaruję kolejną porcją masy waniliowej.
Czynności powtarzam jeszcze dwa razy i smaruję wierzch ciasta bez pieczenia ostatnią porcją kremu. Teraz ostrożnie owijam złożony deser w papier i przenoszę do lodówki na minimum 6 godzin. Zdobię ulubionymi orzechami.
Jak podać ciasto bez pieczenia z kremem?
Deser pasuje do kawy lub herbaty i najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki. Można do niego zaserwować też odrobinę owocowej konfitury lub świeże owoce z bitą śmietaną.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Wypróbujcie koniecznie szarlotkę w tej odsłonie — jest znakomita. Być może skusi was też deser, który wyglądem przypomina blok sera żółtego.