Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedy mam chwilkę wolnego, robię to ciasto. Zawsze wychodzi, a smakuje i wygląda lepiej, niż z cukierni

Kiedy mam chwilkę wolnego, robię to ciasto. Zawsze wychodzi, a smakuje i wygląda lepiej, niż z cukierni

Ciasto bez pieczenia z rurkami waflowymi
Screen z filmu na kanale YouTube Ricette dolci

Ciasto bez pieczenia można przygotować na wiele sposobów. Zrobienie prostego deseru z tego przepisu zajmuje jednak wyjątkowo mało czasu. Trzeba poczekać, aż całość zastygnie, ale warto. Słodycz nie ma sobie równych.

Przepis na wyśmienite ciasto bez pieczenia

Prosty deser na bazie rurek waflowych z kremem o smaku waniliowym spodobał się mojej rodzinie od pierwszego razu, gdy go podałam. Na szczęście jego zrobienie nie wymaga dużo zachodu. Warto się skusić. Deser powala nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

Składniki:

  • 200 ml mleka 
  • 10 g mąki typu 00
  • 1 jajko
  • 200 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 30 g masła lub margaryny
  • 60 g cukru do kremu + 20 g do śmietanki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250-300 g rurek waflowych
  • posiekane orzechy do dekoracji

Kilka produktów dostępnych w każdym sklepie wystarczy, by wyczarować deser lepszy niż z niejednej cukierni. Przekonajcie się sami, jaki jest pyszny, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu. 

Krem do ciasta bez pieczenia (2).jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Ricette dolci
Z zaledwie 3 składników robię pyszny i zdrowy dodatek do mięs. Ta surówka jest 100 razy lepsza, niż w restauracji

Jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia? Znamy prosty przepis

Zaczynam od wbicia jajka do niewielkiego rondla. Wsypuję cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie mieszam składniki. Gdy już uzyskam gładką masę, wlewam mleko. Podgrzewam, cały czas mieszając do czasu, aż masa zacznie gęstnieć.

Dodaję masło lub margarynę i roztapiam, kontynuują miksowanie składników. Gotowy budyń przelewam do chłodnej miski i przykrywam go folią spożywczą tak, aby przylegała do powierzchni. Odstawiam, by ostygł.

Śmietanę ubijam na sztywno, a następnie łączę z zimnym budyniem. Na arkuszu papieru do pieczenia układam warstwę uzyskanego kremu i układam na nim warstwę rurek waflowych. Ciasteczka smaruję kolejną porcją masy waniliowej.

Czynności powtarzam jeszcze dwa razy i smaruję wierzch ciasta bez pieczenia ostatnią porcją kremu. Teraz ostrożnie owijam złożony deser w papier i przenoszę do lodówki na minimum 6 godzin. Zdobię ulubionymi orzechami.

Jak podać ciasto bez pieczenia z kremem?

Deser pasuje do kawy lub herbaty i najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki. Można do niego zaserwować też odrobinę owocowej konfitury lub świeże owoce z bitą śmietaną.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Wypróbujcie koniecznie szarlotkę w tej odsłonie — jest znakomita. Być może skusi was też deser, który wyglądem przypomina blok sera żółtego.

Krojenie ciasta bez pieczenia.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Ricette dolci