Przepis na tę zupę mam od znajomej lekarki. Zawarty w niej składnik chroni tętnice i obniża poziom cholesterolu
Smaczna zupa z soczewicy pomoże wam zachować zdrowie. Przepis na danie dostałam od mojej koleżanki. Zdradziła mi, że jada ją bardzo często. Składniki zawarte w potrawie mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
Zupa z soczewicy jest korzystna dla zdrowia
Prosta, sycąca i pełna witamin oraz minerałów — taka jest zupa z soczewicy. Jak pokazała mi znajoma, jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a dodatek soczewicy sprawi, że tętnice pozostaną w dobre kondycji. Już 1 zjedzona porcja tej rośliny obniża poziom szkodliwych trójglicerydów i złego cholesterolu. Jesienią też przyjemnie będzie się nią rozgrzać.
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 niezbyt duża papryka
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 średnie marchewki
- 1 większa cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 g koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
Składniki na tę smakowitą potrawę znajdziecie w każdym sklepie. Ugotowanie jej dziecinnie proste. Instrukcję ze szczegółami znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto choć raz spróbować.
Ciocia nauczyła mnie, jak suszyć grzyby w piekarniku. Stosowała sztuczkę, o której większość nie ma pojęciaJak zrobić zupę z soczewicy? Zdrowe danie ugotujecie ekspresowo
Zaczynam od posiekania cebuli i pokrojenia papryki oraz marchewki w kostkę. Warzywa podsmażam w dużym garnku z rozgrzanym olejem. Gdy już nieco zmiękną, dodaję koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, bazylię i oregano.
Chwilę smażę wszystko, a następnie dodaję starte na tarce świeże pomidory. Dzięki temu trikowi do dania trafią bez skórki (zostanie w dłoniach). Wlewam też bulion.
Dalej podgrzewam zawartość garnka. Gdy zawrze, wsypuję opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotuję około 13 minut. Na koniec doprawiam solą oraz pieprzem.
Jak podawać zupę z soczewicy?
Aromatyczna potrawa świetnie smakuje z kromką razowego chleba, posypana posiekaną natka pietruszki. Możecie do niej dodać trochę śmietanki klasycznej albo roślinnej, by nieco złagodzić smak.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zupy. Spróbujcie koniecznie smacznej pomidorówki jak u babci. Być może skusicie się też na pyszny i prosty krem z liści pora.