Smakosze.pl Przepisy Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik
canva/Dar1930; TRICOLORS/East News

Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik

2 lipca 2022

Rosół lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz oprócz tradycyjny składników dodaje do niego sos sojowy. Produkt ten dodaje charakteru i sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i pełna treści. Spróbujcie, a jeszcze nie raz z niego skorzystacie.

Rosół według Ewy Wachowicz jest mięsnym, pełnym aromatu grzybów, ziół i jarzyn daniem. Miss polski kompozycje tradycyjnych składników wzbogaca o sos sojowy. Kojarzony z kuchnią azjatycką składnik nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Skusicie się?

Przepis na smakowity rosół według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół kilograma szpondra wołowego

  • 2 nóżki kurczaka

  • 2 skrzydełka kurczaka

  • 2 średnie marchewki

  • 2 nieduże pietruszki

  • pół średniego selera

  • biała część niedużego pora

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • kilka gałązek świeżego lubczyku

  • 1 mały pomidor

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie rosołu według Ewy Wachowicz:

Mięso oczyszczamy, po czym umieszczamy je w większym garnku i zalewamy zimna wodą. Naczynie przykrywamy, a zawartość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc planika i usuwamy zebrane na powierzchni wody szumy.

Dodajemy oczyszczone i obrane warzywa korzeniowe, opłukanego pora, czosnek w łupinie, suszone grzyby oraz przyprawy w kawałku. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny.

Wrzucamy pomidora w całości i lubczyk, wlewamy sos sojowy. P rzykrywamy i podgrzewamy zupę jeszcze przez 30 minut. Próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli uznamy to za konieczne.

Rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Można też wkroić do niego ugotowaną marchewkę. Warto próbować jego bezmięsnej wersji — szczegółowa instrukcja przygotowywania specjału zawarta jest w tym artykule .

Rosół z dodatkiem sosu sojowego jest niezwykle aromatyczny
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy