Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik
Rosół lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz oprócz tradycyjny składników dodaje do niego sos sojowy. Produkt ten dodaje charakteru i sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i pełna treści. Spróbujcie, a jeszcze nie raz z niego skorzystacie.
Rosół według Ewy Wachowicz jest mięsnym, pełnym aromatu grzybów, ziół i jarzyn daniem. Miss polski kompozycje tradycyjnych składników wzbogaca o sos sojowy. Kojarzony z kuchnią azjatycką składnik nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Skusicie się?
Przepis na smakowity rosół według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
pół kilograma szpondra wołowego
-
2 nóżki kurczaka
-
2 skrzydełka kurczaka
-
2 średnie marchewki
-
2 nieduże pietruszki
-
pół średniego selera
-
biała część niedużego pora
-
1 średniej wielkości cebula
-
1 liść laurowy
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren pieprzu czarnego
-
2 ząbki czosnku
-
2 kapelusze suszonych podgrzybków
-
3 łyżki sosu sojowego
-
kilka gałązek świeżego lubczyku
-
1 mały pomidor
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie rosołu według Ewy Wachowicz:
Mięso oczyszczamy, po czym umieszczamy je w większym garnku i zalewamy zimna wodą. Naczynie przykrywamy, a zawartość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc planika i usuwamy zebrane na powierzchni wody szumy.
Dodajemy oczyszczone i obrane warzywa korzeniowe, opłukanego pora, czosnek w łupinie, suszone grzyby oraz przyprawy w kawałku. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny.
Wrzucamy pomidora w całości i lubczyk, wlewamy sos sojowy. P rzykrywamy i podgrzewamy zupę jeszcze przez 30 minut. Próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli uznamy to za konieczne.
Rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Można też wkroić do niego ugotowaną marchewkę. Warto próbować jego bezmięsnej wersji — szczegółowa instrukcja przygotowywania specjału zawarta jest w tym artykule .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
-
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: ewawachowicz