Wbij 2 widelce w cebulę. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Krojenie cebuli w drobną kosteczkę nie idzie ci najlepiej? W ogóle się tym nie przejmuj. Poznaj nietypowy, ale skuteczny patent od influencerki kulinarnej Anny Zyśk, a już nigdy ta czynność nie przysporzy ci problemów. Wystarczą dwa widelce i ostry nóż.
Krojenie cebuli to nie bułka z masłem
Dobrego i sprawnego kucharza można poznać nie tylko po tym, jak smakują jego dania, ale też po tym, jak je przygotował. Jedną z podstawowych czynności w kuchni jest krojenie i wbrew temu, że czynność wydaje się łatwa, wcale taka nie jest. Zawodowy kucharz powinien znać kilkanaście sposobów na sprawne krojenie. Jeżeli kiedykolwiek będziesz mieć zamiar sprawdzić jego umiejętność, zleć mu pokrojenie cebuli. Nierówna kostka będzie znakiem, że masz do czynienia z amatorem.
Okazuje się jednak, że istnieje sposób, dzięki któremu można pokroić cebulę w idealną kostkę i to nie będąc profesjonalnym kucharzem. Jak to możliwe?
Jak nóż, to i widelec, a najlepiej dwa
Sposób na krojenie cebuli zaprezentowała Anna Zyśk, czyli prowadząca w mediach społecznościowych profil – jedz.pysznie . Influencerka, która dzieli się poradami kulinarnymi w Internecie, do krojenie cebuli w drobną i równą kostką oprócz noża używa także… dwóch widelców. Taki zestaw może dziwić, ale warto go poznać, bo z całą pewnością przyda ci się w kuchni podczas przygotowywania smacznych potraw. Dokładną instrukcję poznasz poniżej.
Sposób Anny Zyśk na krojenie cebuli
Krok 1. Połówkę cebuli ułóż na desce. Wbij w nią dwa widelce obok siebie prostopadle do słojów warzywa.
Krok 2. Nożem pomiędzy otworami wykonaj serię nacięć.
Krok 3. Następnie, przytrzymując widelce, krój cebulę prostopadle do wykonanych chwilę wcześniej nacięć. W ten sposób cebula została równo pokrojona.