Smakosze.pl Porady Wbij 2 widelce w cebulę. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Fot. Anna Zyśk

Wbij 2 widelce w cebulę. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

21 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Krojenie cebuli w drobną kosteczkę nie idzie ci najlepiej? W ogóle się tym nie przejmuj. Poznaj nietypowy, ale skuteczny patent od influencerki kulinarnej Anny Zyśk, a już nigdy ta czynność nie przysporzy ci problemów. Wystarczą dwa widelce i ostry nóż.

Krojenie cebuli to nie bułka z masłem

Dobrego i sprawnego kucharza można poznać nie tylko po tym, jak smakują jego dania, ale też po tym, jak je przygotował. Jedną z podstawowych czynności w kuchni jest krojenie i wbrew temu, że czynność wydaje się łatwa, wcale taka nie jest. Zawodowy kucharz powinien znać kilkanaście sposobów na sprawne krojenie. Jeżeli kiedykolwiek będziesz mieć zamiar sprawdzić jego umiejętność, zleć mu pokrojenie cebuli. Nierówna kostka będzie znakiem, że masz do czynienia z amatorem.

Okazuje się jednak, że istnieje sposób, dzięki któremu można pokroić cebulę w idealną kostkę i to nie będąc profesjonalnym kucharzem. Jak to możliwe?

Wsyp do rosołu świąteczną przyprawę. Podkręci smak, rozgrzeje i wesprze układ trawienny

Jak nóż, to i widelec, a najlepiej dwa

Sposób na krojenie cebuli zaprezentowała Anna Zyśk, czyli prowadząca w mediach społecznościowych profil – jedz.pysznie . Influencerka, która dzieli się poradami kulinarnymi w Internecie, do krojenie cebuli w drobną i równą kostką oprócz noża używa także… dwóch widelców. Taki zestaw może dziwić, ale warto go poznać, bo z całą pewnością przyda ci się w kuchni podczas przygotowywania smacznych potraw. Dokładną instrukcję poznasz poniżej.

Sposób Anny Zyśk na krojenie cebuli

Krok 1. Połówkę cebuli ułóż na desce. Wbij w nią dwa widelce obok siebie prostopadle do słojów warzywa.

cebula widelce.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Nożem pomiędzy otworami wykonaj serię nacięć.

krojenie wzdłuż.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Następnie, przytrzymując widelce, krój cebulę prostopadle do wykonanych chwilę wcześniej nacięć. W ten sposób cebula została równo pokrojona.

Krojenie w poprzek.jpg
Fot. Anna Zyśk
Jutro niedziela handlowa. Ten sklep rozda masło za darmo, start o 8:00
Nie ma lepszego sposobu na mrożenie pierogów. Trik na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy