Smakosze.pl Porady Wbij widelec w surowego ziemniaka. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej
Fot. Anna Zyśk

Wbij widelec w surowego ziemniaka. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej

29 listopada 2024

Co się stanie, gdy wbijemy widelec w surowego ziemniaka? Warto wypróbować poradę kulinarną od blogerki Ani Zyśk. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę w kuchni i przygotowanie obiadu.

Ziemniaki, czyli sposób na obieranie od Ani Zyśk

Ziemniaki często goszczą w naszej kuchni. Są smaczny dodatkiem do obiadu i pasują do dań mięsnych. Z ziemniaków przygotujemy też znakomite placki ziemniaczane. Te warzywa możemy dodać do zapiekanek i różnych dań jednogarnkowych.

Jednak najpierw ziemniaki musimy obrać. Czasem kończy się to skaleczeniem. Teraz proces obieranie przebiegnie szybciej i bezpieczniej dzięki poradzie kulinarnej od Ani Zyśk. Ten sposób jest wart wypróbowania w kuchni każdego, kto zajmuje się gotowaniem.

Wrzuć 1 sztukę do masy na mielone, wyjdą bosko soczyste. Ten składnik jest najważniejszy

Jak szybko obrać ziemniaki?

Ziemniaki zwykle obieramy przy użyciu noża. Czasem używamy obieraczki. Teraz warto zaopatrzyć się w widelec i obieraczkę do warzyw . Pomysł Ani Zyśk pozwoli nam zaoszczędzić czas i bezpiecznie obrać warzywa. Warto tez śledzić przepisy tej blogerki kulinarnej na Instagramie jedz.pysznie . Natomiast poniżej przedstawiamy sposób Ani Zyśk na szybkie obranie ziemniaków.

Krok 1. Wbijamy widelec w ziemniaka i przy użyciu obieraczki do warzyw obieramy go

ziemniak
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Po chwili ziemniak jest już obrany. Dzięki temu sposobowi nie kaleczymy palców i ziemniak nie wypada nam z rąk

ziemniak
Fot. Anna Zyśk

Pomysł na wykorzystanie obierków z ziemniaków

Porada kulinarna od Ani Zyśk sprawdzi się też podczas obierania dużej ilości ziemniaków . Proces przebiegnie szybko, sprawnie i bezboleśnie . Nie używamy noża i nie narażamy się na skaleczenie. Co możemy zrobić z obierkami z ziemniaków? Obierki ziemniaków pełne są witamin z grupy B i witaminy C.

Możemy je użyć do przygotowania chipsów. Wcześniej ziemniaki należy porządnie wyszorować, by obierki były czyste . Potem je kroimy, wykładamy na blachę z folią aluminiową. Polewamy olejem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut . Pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać wanilię do herbaty. Polecaliśmy przepis na naleśniki z dodatkiem masła .

Źródło: auchan.pl

Przepis babci na wyśmienite łazanki. Sekret tkwi w dodatkach
Ten jarmark bożonarodzeniowy cenami pobił Warszawę. Lizaki po 139 zł
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy