Smakosze.pl Porady Weź 4 krople i wetrzyj w okna. Przestaną parować
Fot. Canva/Manuel-F-O

Weź 4 krople i wetrzyj w okna. Przestaną parować

11 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wraz z nadejściem niższych temperatur twoje okna parują? Ten problem może przyczynić się do rozwoju pleśni w twoim domu, a w dodatku zniszczyć ramy okien. Dlatego poznaj skuteczny sposób, z którym raz-dwa pozbędziesz się powszechnego problemu. Wykorzystasz do tego środek, który na pewno masz w kuchni.

Okna z parą, czyli zjawisko naturalne

Parowanie okien po obniżeniu temperatur jest zjawiskiem naturalnym, ale nie koniecznie pozytywnym. Okna parują, ponieważ na zewnątrz panują niższe temperatury niż wewnątrz pomieszczenia. Ciepłe powietrze próbuje się wydostać, ale natrafia na okna, na których się osadza, a w konsekwencji skrapla.

Jest to normalne zjawisko fizyczne, ale należy pamiętać, że szkodliwe dla okien i ścian. Skroplone powietrze wkrótce spłynie i osadzi się we framugach okien lub na ścianach. Po jakimś czasie w tych miejscach pojawi się pleśń, która jest trudna do wyczyszczenia, a przede wszystkim szkodliwa dla zdrowia. Na szczęście można temu przeciwdziałać w łatwy sposób.

płyn.jpg
Fot. Canva/fcafotodigital
Nie tylko niedziele bez handlu. Jest nowy pomysł

Środek na parujące okna

Okazuje się, że na parujące okna najlepiej działa płyn do mycia naczyń. Ten niepozorny produkt, który każdy ma w kuchni, potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Dzięki wytwornej na powierzchni szyby warstwie ochronnej nie będzie osiadała się para, a w dodatku twoje okna będą lśniły, jakby były nowe. Przygotuj, więc odrobinę detergentu oraz ścierkę. O tym, jak zastosować patent, dowiesz się z dalszej części artykułu.

Jak wykorzystać płyn do naczyń na parujące okna?

Zabezpieczanie okna należy rozpocząć od wlania kilku kropel płynu do mycia naczyń na ścierkę z mikrofibry. Następnie za pomocą okrężnych ruchów wetrzyj płyn w szyby. Rób to tak długo, aż szyba stanie się klarowna, a płyn w całości zniknie z jej powierzchni.

Zabezpiecz tak wszystkie okna domu, a unikniesz nieprzyjemnych konsekwencji. Pamiętaj także, aby co jakiś czas powtarzać cały proces. Możesz także ustawić na parapecie kawałek kredy lub zawiniętą w gazę sól, bo te produkty są naturalnymi pochłaniaczami wilgoci. Wypróbuj patent, a nie zwiedziesz się.

Sprawdź także, czego nie wolno łączyć z grzybami oraz poznaj przepis na zaskakujący obiad .

fokna.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Dodaj do marynowanych grzybów. Wystarczy łyżka, a będą jeszcze smaczniejsze
Już we wtorek Dino oszaleje. Przecena do 89 groszy, taniej się nie da
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy