Smakosze.pl Przepisy Weź ciasto francuskie i połóż na nim cebulę. Efekt końcowy nie mieści się w głowie
fot. youtube.com/SmacznyTV

Weź ciasto francuskie i połóż na nim cebulę. Efekt końcowy nie mieści się w głowie

4 września 2024

Jeśli masz w domu cebule i ciasto francuskie, to świetnie trafiłaś. Za chwilę przekonasz się, co stanie się, gdy położysz jedno na drugie. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostej czynności powstaje prawdziwe cudo. Gotowa na kulinarne uniesienie? Zaczynamy.

Bułeczki z duszoną cebulą

To nie lubelskie cebularze, ale ich łatwi w przygotowaniu kuzyni . Bułeczki z cebulowym farszem będą dobrym dodatkiem do zup czy też przekąską na imprezę. Oczywiście taką bez całowania!

Tradycyjne lubelskie cebularze to przysmak znany na całą Polskę. W ich rodzinnym mieście można nawet wziąć udział w warsztatach, które uczą przygotowywać te bułki z cebulowym nadzieniem. W przepisie, który dziś prezentujemy, żadne wielkie umiejętności nie są wymagane.

To przykład ekspresowej przekąski. Ciasto francuskie kupujemy gotowe w sklepie, a duszenie cebuli to czynność, od której gotowanie się zaczyna, a nie kończy się na nim. Potem już tylko 20 minut w piekarniku i voilà.

zaklejone bułeczki
fot. youtube.com/SmacznyTV
Przetnij na pół i połóż między owocami. Muszki wyniosą się z kuchni raz-dwa

Cebula i ciasto francuskie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny TV, gdzie zaprezentowana jest wersja z mniejszą ilością przypraw . Nie warto z nich jednak rezygnować, dodają one przecież pełni smaku.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 4 cebule
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól, pieprz

Cebulowa przekąska

Arkusz ciasta francuskiego rozpościeramy na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką o dużej średnicy wycinamy z niego okręgi. Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w pióra.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i solimy. Podsmażamy, aż zacznie się robić złocista , a następnie podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dodajemy przyprawy, nakrywamy i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Cebula ma być miękka i aromatyczna.

Gotową cebulę odstawiamy do przestudzenia. Kiedy przestanie być gorąca, nakładamy ją na połowę wykrojonych placuszków. Przykrywamy każdy drugim krążkiem ciasta i zaklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Wypiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka duszonego w pomidorach i ciasto marchewkowe .

cebularze
fot. youtube.com/SmacznyTV
Podsmażam świeże ogórki i przekładam do garnka. Sam nie mogę uwierzyć, co z tego wychodzi
Kto jeszcze nie był, niech biegnie do Lidla. Już tylko dziś mięso i wędliny nawet o połowę taniej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy