Weź ciasto francuskie i połóż na nim cebulę. Efekt końcowy nie mieści się w głowie
Jeśli masz w domu cebule i ciasto francuskie, to świetnie trafiłaś. Za chwilę przekonasz się, co stanie się, gdy położysz jedno na drugie. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostej czynności powstaje prawdziwe cudo. Gotowa na kulinarne uniesienie? Zaczynamy.
Bułeczki z duszoną cebulą
To nie lubelskie cebularze, ale ich łatwi w przygotowaniu kuzyni . Bułeczki z cebulowym farszem będą dobrym dodatkiem do zup czy też przekąską na imprezę. Oczywiście taką bez całowania!
Tradycyjne lubelskie cebularze to przysmak znany na całą Polskę. W ich rodzinnym mieście można nawet wziąć udział w warsztatach, które uczą przygotowywać te bułki z cebulowym nadzieniem. W przepisie, który dziś prezentujemy, żadne wielkie umiejętności nie są wymagane.
To przykład ekspresowej przekąski. Ciasto francuskie kupujemy gotowe w sklepie, a duszenie cebuli to czynność, od której gotowanie się zaczyna, a nie kończy się na nim. Potem już tylko 20 minut w piekarniku i voilà.
Cebula i ciasto francuskie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny TV, gdzie zaprezentowana jest wersja z mniejszą ilością przypraw . Nie warto z nich jednak rezygnować, dodają one przecież pełni smaku.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 4 cebule
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- Sól, pieprz
Cebulowa przekąska
Arkusz ciasta francuskiego rozpościeramy na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką o dużej średnicy wycinamy z niego okręgi. Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w pióra.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i solimy. Podsmażamy, aż zacznie się robić złocista , a następnie podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dodajemy przyprawy, nakrywamy i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Cebula ma być miękka i aromatyczna.
Gotową cebulę odstawiamy do przestudzenia. Kiedy przestanie być gorąca, nakładamy ją na połowę wykrojonych placuszków. Przykrywamy każdy drugim krążkiem ciasta i zaklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Wypiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na kurczaka duszonego w pomidorach i ciasto marchewkowe .