Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiane mięso łączę z pysznym sosem. Przygotowanie obiadu zajmuje 30 minut
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.09.2024 07:00

Uwielbiane mięso łączę z pysznym sosem. Przygotowanie obiadu zajmuje 30 minut

pieczone udka
Fot. Shutter/gkrphoto

Uwielbiany kurczak duszony w pomidorowo śmietanowym sosie to bardzo wykwintne danie z prostych i tanich składników. Niedrogi obiad w oryginalnej wersji nada zwykłemu popołudniu niezwykłego wymiaru.

Kurczak w pomidorach

Często można spotkać się dziś ze stwierdzeniem, że nie da się zrobić dania, które będzie jednocześnie mięsne, wykwintne i tanie. Wytrwali łowcy promocji wiedzą jednak, że nie jest to do końca prawda. Drób to, obok wieprzowiny, to uwielbiane i najczęściej spotykane w promocjach mięso w Polsce.

W pierwszych dniach września kurczak przeceniony jest choćby w Lidlu. O połowę taniej, czyli za ledwo ponad 10 złotych, można tam kupić ćwiartkę kurczaka, a z niej – przygotować tani obiad. Wystarczy udusić takie mięso w pomidorach i śmietanie.

potrawka z kurczaka

Żadne mięso, żaden ryż. Paprykę piekę wyłącznie z tym farszem. W sam raz na pyszną kolację

Tani obiad z kurczaka

Przepis ten można zastosować do dowolnego rodzaju drobiu. Choć opisujemy w nim przygotowanie obiadu z ćwiartki kurczaka, można posłużyć się też samymi udkami, a w wersji bardziej wystawnej – np. piersią kaczki.

Składniki

  • 3 ćwiartki kurczaka
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili (do smaku)
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • Masło klarowane
  • Sól, pieprz, bazylia, rozmaryn

Obiad z kurczaka zrobisz w 30 minut

Kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego.

Kurczaka smażymy z obu stron, poczynając od tej ze skórą, po kilka minut z każdej strony. Mięso ma być rumiane. Po obsmażeniu przekładamy je na talerz.

Patelnię ocieramy z nadmiaru tłuszczu. Dodajemy łyżkę świeżego masła klarowanego. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, plasterki chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili podsmażania dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę pomidory.

Pomidory dusimy na dość małym ogniu, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Może zajść potrzeba zbalansowania smaków sosem sojowym, octem balsamicznym albo cukrem. Dusimy, aż pomidory się rozpadną.

Pomidory miksujemy w blenderze na gładki sos. Dodajemy do niego kurczaka, przykrywamy i na małym ogniu dusimy jeszcze przez kilka minut. Pod koniec duszenia przyprawiamy jeszcze raz do smaku i posypujemy parmezanem.

Wypróbuj też przepisy na kokosanki i ogórki kiszone bez dziur.

kurczak w pomidorach