Smakosze.pl Porady Weź do ręki i wetrzyj w palnik kuchenki gazowej, od razu zalśni jak nowy. Patent na medal
Fot. Shutterstock/Tatiana Foxy

Weź do ręki i wetrzyj w palnik kuchenki gazowej, od razu zalśni jak nowy. Patent na medal

8 października 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Każdy, kto gotuje regularnie na kuchence gazowej, doskonale zna problem związany z czyszczeniem palników. Łatwo przecież je pobrudzić resztkami jedzenia, a wysoka temperatura, która zapieka brud, utrudnia sprzątanie. Znam jednak świetny sposób na szybkie doprowadzenie palników do idealnej świeżości.

Brudne palniki kuchenki gazowej

Gotowanie w mało higienicznym otoczeniu nie należy do przyjemności. Kto bowiem lubi pichcić swoje ulubione potrawy na brudnej kuchence? Dlatego ja zawsze staram się od razu po sobie sprzątać. Czasem jednak brakuje mi do tego czasu i siły, co zwykle kończy się zapieczonymi i wymagającymi długiego szorowania palnikami.

Na szczęście w mojej rodzinie został opracowany proces, który pozwala odnowić nawet najbardziej zanieczyszczone elementy kuchenki gazowej . Do tego nie wymaga on żadnej specjalistycznej chemii, więc jest duża szansa, że wszystko, co potrzebujesz masz już w kuchennych szafkach.

Palniki.jpg
Fot. Canva/Palniki kuchenki gazowej
Zrobiłam na próbę ciasto „Marlenka”. Jest tak dobre, że zrobię go na niedzielę

Specyfik na brudne palniki

Zanim zabiorę się za sprzątanie upewniam się, że palniki są zimne. Następne zdejmuje je z kuchenki i wkładam do miski z ciepłą wodą, aby zmiękczyć tłuszcz i resztki jedzenia. W osobnej misce umieszczam litr octu z kilkoma kroplami płynu do naczyń , przekładam do niej ciepłe części i moczę przez 30-45 minut.

Po tym czasie łapię za drucianą szczotkę i trę po palnikach, co jakiś czas zanurzając je w occie . Po około 10 minutach pracy płuczę je w wodzie. Teraz przyszła kolei na ostatni element układanki.

Weź sodę oczyszczoną i posyp po palnikach

Soda oczyszczona znana jest ze swoich właściwości czyszczących. Po posypaniu nią palników skraplam całość odrobiną wody i ponownie szoruję szczotką.

Gdy wszystkie palniki dokładnie wyczyściłem, jeszcze raz płuczę je pod bieżącą wodą i dobrze osuszam. Tak oporządzone palniki nakładam na dysze i gotowe. Każdy z nich wygląda jak nowy, a gotowanie ponownie staje się dla mnie wielką frajdą.

Palniki (1).jpg
Fot. Canva/Palnik kuchenki gazowej
Wsyp do masy na mielone i uformuj kotlety. Nietypowy dodatek doda im charakteru
W Dino powariowali. Mięso i warzywa za bezcen. Pospiesz się, promocja kończy się dzisiaj
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy