Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad

30 czerwca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Filet z kurczaka często jej przyrządzany w naszych kuchniach. Trudno się temu dziwić, wszak ma wiele zalet. Jest dosyć tani, delikatny, a do jego przygotowania nie potrzeba dużo czasu. Dziś proponujemy zrobić roladki z kurczaka ze szparagami i boczkiem. To danie będzie znakomite nawet na odświętny obiad. Doskonale smakuje i wygląda bardzo elegancko.

Delikatny, jak filet z kurczaka

Filet z kurczaka często zalecany jest w różnego rodzaju dietach. Zarówno zdrowotnych, jak i odchudzających. A to dlatego, że jest niskokaloryczny, bo 100 g dostarcza tylko ok. 160 kcal. Jest też łatwostrawny. Niewiele w nim tłuszczu, za to dużo białka, a także fosforu, potasu i witamin. Mogą jeść go dzieci i osoby starsze.

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety

Jak przygotować eleganckie roladki z kurczaka?

Składniki:

  • ok. 200 g fileta z kurczaka
  • 6-8 szparagów zielonych
  • ok. 70 g mozzarelli
  • 4 plastry boczku wędzonego lub szynki długo dojrzewającej
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Szybki pomysł na elegancki obiad

1. Zielone szparagi umyj, osusz, odłam zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć szparagi w odległości 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu). Grubsze możesz przekroić wzdłuż na połowę.

2. Filet z piersi kurczaka podziel na 4 równe części. Każdą wkładaj kolejno do foliowego woreczka i delikatnie rozbijaj tłuczkiem do mięsa. Plastry mięsa oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

3. Mozzarellę odsącz z zalewy. Pokrój ją w 8 cienkich plasterków. Na każdym plastrze mięsa połóż po 2 plastry mozzarelli i 2 szparagi. Zwiń roladki, każdą owiń plastrem boczku.

4. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim roladki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Główki szparagów możesz owinąć kawałkami folii aluminiowej, by się nie przypaliły.

5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, wstaw naczynie z roladkami. Danie piecz ok. 25 minut (możesz nieco wydłużyć czas pieczenia, jeśli Twoje plastry mięsa nie były zbyt cienkie). Roladki serwuj np. z młodymi ziemniakami i surówką.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z fileta z kurczaka. Sprawdź, jak zrobić kotlety z drobiowego fileta , a także jak przyrządzić filety z kurczaka nadziewane bobem .


Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Surówka z ogórków małosolnych idealna do letnich obiadów. 100 razy lepsza niż z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy