Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtoczyła filet z kurczaka w aromatycznej mieszance. Te kotlety są teraz hitem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.05.2023 12:42

Obtoczyła filet z kurczaka w aromatycznej mieszance. Te kotlety są teraz hitem

aromatyczne kotlety z kurczaka
screen z filmu na kanale YouTube @szefowakuchni

Nie mielone, nie schabowe. Na dzisiejszy obiad proponujemy soczyste kotlety z kurczaka. Cała tajemnica ich smaku tkwi w apetycznej marynacie. Wymieszaj mąkę z żółtkami, jogurtem i starannie dobranymi przyprawami. Już sam aromat tej mieszanki pobudzi apetyt.

Takich kotletów z kurczaka na pewno nie znacie

Przygotowanie nowatorskich kotletów z kurczaka jest banalnie proste. Wystarczy pokroić filet i delikatnie rozbić mięso. Następnie obtaczamy je w specjalnej marynacie i smażymy na rumiany kolor. Mięciutkie i soczyste kąski skuszą każdego głodomora.

Kurczaka szu-szu, bo tak właśnie nazywa się ta potrawa, można przygotować nie tylko z piersi kurczaka, ale także indyczej. Sposób postępowania jest dokładnie taki sam. Dzięki panierce na bazie żółtek oraz jogurtu kotlety zachowają swoją soczystość i wyjdą wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Powyższe zdjęcie potrawy pochodzi z profilu @szefowakuchni na kanale YouTube.

Ceny młodych, polskich ziemniaków przyprawiają o zawrót głowy. Pocieszająca jest 1 tendencja

Przepis na najlepsze kotlety z kurczaka

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ -1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić najbardziej soczyste kotlety z kurczaka?

Przygotuj marynatę do kotletów z kurczaka. W tym celu do miski wlej 3 żółtka kurze. Dodaj mąkę, jogurt, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Podwójny filet z kurczaka oczyść i rozdziel na 2 części. Każdą z nich pokrój w poprzek na dość grube kotlety. Rozbij je, przełóż do miski z marynatą i zadbaj, aby każdy kotlet był nią starannie otoczony. Mięso przełóż na ok. 60 minut do lodówki.

Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej. Na tłuszcz wykładaj partiami kotlety z kurczaka. Smaż je na rumiany kolor po kilka minut z każdej ze stron. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Faszerowany schabowy smakuje tak, ze głowa mała. Ten błyskawiczny obiad z kurczaka robi się praktycznie sam.

Źródło: YouTube @szefowakuchni