Obtoczyła filet z kurczaka w aromatycznej mieszance. Te kotlety są teraz hitem
Nie mielone, nie schabowe. Na dzisiejszy obiad proponujemy soczyste kotlety z kurczaka. Cała tajemnica ich smaku tkwi w apetycznej marynacie. Wymieszaj mąkę z żółtkami, jogurtem i starannie dobranymi przyprawami. Już sam aromat tej mieszanki pobudzi apetyt.
Takich kotletów z kurczaka na pewno nie znacie
Przygotowanie nowatorskich kotletów z kurczaka jest banalnie proste. Wystarczy pokroić filet i delikatnie rozbić mięso. Następnie obtaczamy je w specjalnej marynacie i smażymy na rumiany kolor. Mięciutkie i soczyste kąski skuszą każdego głodomora.
Kurczaka szu-szu, bo tak właśnie nazywa się ta potrawa, można przygotować nie tylko z piersi kurczaka, ale także indyczej. Sposób postępowania jest dokładnie taki sam. Dzięki panierce na bazie żółtek oraz jogurtu kotlety zachowają swoją soczystość i wyjdą wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Powyższe zdjęcie potrawy pochodzi z profilu @szefowakuchni na kanale YouTube.
Ceny młodych, polskich ziemniaków przyprawiają o zawrót głowy. Pocieszająca jest 1 tendencjaPrzepis na najlepsze kotlety z kurczaka
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 żółtka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ -1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić najbardziej soczyste kotlety z kurczaka?
Przygotuj marynatę do kotletów z kurczaka. W tym celu do miski wlej 3 żółtka kurze. Dodaj mąkę, jogurt, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Podwójny filet z kurczaka oczyść i rozdziel na 2 części. Każdą z nich pokrój w poprzek na dość grube kotlety. Rozbij je, przełóż do miski z marynatą i zadbaj, aby każdy kotlet był nią starannie otoczony. Mięso przełóż na ok. 60 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej. Na tłuszcz wykładaj partiami kotlety z kurczaka. Smaż je na rumiany kolor po kilka minut z każdej ze stron. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Faszerowany schabowy smakuje tak, ze głowa mała. Ten błyskawiczny obiad z kurczaka robi się praktycznie sam.
Źródło: YouTube @szefowakuchni