Filety z kurczaka nadziewane bobem według przepisu Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na Youtube zdradza swoim fanom proste patenty na wyśmienite dania obiadowe, sałatki, zupy. Jednym z dań, które wychodzi fenomenalnie za każdym razem jest filet z kurczaka nadziewany bobem, smakuje jak z restauracji.
Filet z kurczaka nadziewany bobem według przepisu Tomasza Strzelczyka to absolutnie popisowe danie, które zachwyci każdego smakosza i każdy będzie prosił o przepis i o dokładkę. Soczyste mięso z gotowanym bobem polane jest wyśmienitym sosem. Kucharz opublikował swoje poczynania na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Sos do fileta z kurczaka nadziewanego bobem Strzelczyk przygotowuje z cebuli i czosnku. Dodaje również sok z cytryny, miód, sos sojowy, masło. Sos jest niezwykle aromatyczny, a duszone w nim mięso z bobem nabiera genialnego smaku.
Całe danie Strzelczyk oprósza solidnie posiekanym koperkiem, który jest przysłowiową wisienką na torcie. Smak koperku doskonale łączy się i z mięsem, z bobem i sosem, tworząc doskonały obiad dla całej rodziny. Filety podajmy z młodymi ziemniakami, będzie pysznie.
Filet z kurczaka nadziewany bobem, danie jak z restauracji
Składniki:
2 filety z kurczaka
500 g bobu
koperek
sól, pieprz
olej do smażenia
Składniki na sos:
cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
pół łyżki sosu sojowego
sok z całej cytryny
pół łyżki mąki pszennej
3- 4 łyżki wody z gotującego się bobu
sól, pieprz do smaku
2,5 łyżki masła do smażenia
Jak przygotować filety z kurczaka nadziewane bobem? Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis
Młody bób ugotuj, dodając do wody pół łyżki soli, gotuj około 10 minut od momentu zagotowania. W tym czasie piersi z kurczaka umyj, oczyść i natnij tak, żeby powstała kostka. Uważaj, aby nie przeciąć mięsa.
Kurczaka oprósz solą i pieprzem i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Przygotuj sos: posiekaj cebulę i czosnek. Przyrumienione mięso przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodając łyżkę masła.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze około pół minuty. Na patelnię dodaj pół łyżki mąki pszennej i wymieszaj. Na patelnię wlewaj stopniowo wodę z gotującego się bobu, aby powstał sos. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny, łyżeczkę miodu, sos sojowy i wymieszaj.
Do gotowego sosu włóż kurczaka i smaż chwilę, aby mięso naszło aromatycznym sosem, następnie dodaj ugotowany bób, przykryj patelnię, przemieszaj i duś około 5 minut. Na patelnię dodaj 1,5 łyżki masła i ponownie duś 5- 6 minut.
Mięso z bobem wyjmij na talerz, oprósz solidnie posiekanym koperkiem i podaj, smacznego. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube przygotowuje wiele wyśmienitych i prostych dań. Przygotuj polędwiczki wieprzowe pieczone i aromatyczną sałatkę gyros, jest inna niż wszystkie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser
Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube