Weź filet z kurczaka i uwielbianą przyprawę. Podziękujesz za ten przepis
Oto niezwykle prosty przepis na pieczoną pierś z kurczaka. Można podać ją na obiad, ma jednak tę zaletę, że doskonale smakuje również na zimno. Zachęcamy więc do przygotowania podobnej wędliny.
Domowe wędliny
Mięsa mięsami, ale prócz tych obiadowych dań nie potrafimy także żyć bez wędlin . I choć na produktach zwierzęcych wielu dietetyków wiesza psy (a większość – zaleca przynajmniej umiar), to właśnie one powinny być pod ostrzałem. Chodzi o skład tego, co trafia do mięsnych produktów w fabrykach.
Niektóre składniki, zwłaszcza konserwujące, należą do grupy określanej jako potencjalnie rakotwórcze. Oczywiście wszystkie składniki, które trafiają do naszego jedzenia, są (a w każdym razie powinny być) przebadane i dopuszczone do tego . Nie zawsze jednak bierzemy pod uwagę, co oznacza jedzenie ich w nadmiarze.
Zdrowsza wędlina
Dlatego warto sięgać po przepisy takie jak ten . Jeżeli rzeczywiście nie możemy powstrzymać się przed zjedzeniem kanapki z mięskiem, niech chociaż będzie ono przygotowane w kontrolowanych warunkach. A zatem w domu, wyłącznie w przyprawach i z czystego mięsa . Oto przepis na pieczoną pierś kurczaka, która będzie świetna jako wędlina.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- Filet z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- Sól, pieprz
- Majeranek, suszony czosnek, słodka papryka
Filet z kurczaka z piekarnika
Pierś kurczaka myjemy, wycieramy i czyścimy z powięzi oraz nadmiaru tłuszczu . Nacieramy go solą i odstawiamy na kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Po łyżeczce każdego z ziół i pół łyżeczki pieprzu nasypujemy do małego słoiczka. Dolewamy oleju. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by składniki dobrze się pomieszały.
Marynatą nacieramy dokładnie kurczaka ze wszystkich stron. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do zawiązanego z jednej strony rękawa do pieczenia. Na czosnku układamy kurczaka i zawiązujemy z drugiej strony.
Mięso wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut . Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy w folii, a kurczaka kroimy w cienkie plasterki i kładziemy na kanapki dopiero po pełnym przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na faworki sprzed stu lat i doskonałą fasolkę po bretońsku .