Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nie zapomnij dodać do fasolki po bretońsku. Inaczej wzdęcia przyjdą bardzo szybko
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.02.2025 19:37

Nie zapomnij dodać do fasolki po bretońsku. Inaczej wzdęcia przyjdą bardzo szybko

Pyszna fasolka po bretońsku
Fot. Shutterstock/FotoQbik

Fasolka po bretońsku mimo francuskiej nazwy jest polską potrawą, która cieszy się sympatią wśród wielu osób. Ma wyjątkowy smak i fantastyczny aromat, jednak duo ludzi sobie jej odmawia ze względu na lęk przed wzdęciami. Dlatego też przychodzimy z pomocą, ponieważ okazuje się, że wystarczy jeden sekretny składnik, a nasze danie będzie lżejsze dla żołądka. 

Fasolka po bretońsku tradycja polskiej kuchni

Fasolka po bretońsku ma wiele zalet, które przemawiają za tym, żeby spożywać ją regularnie, albo przynajmniej spróbować. Oprócz gwarancji fantastycznego smaku ma też do zaoferowania niesamowity aromat oraz kuszący zapach. Do tego jest bardzo sycąca i wcale nie taka trudna w przygotowaniu. 

Przepyszna fasolka po bretońsku podana w głębokim talerzu
Fot. Canva/RitaE

Niestety nie jest tak kolorowa jak się może wydawać, ponieważ wiele osób odmawia sobie skosztowania fasolki po bretońsku ze względu na wzdęcia, jakie może za sobą nieść jej spożycie. Ale jest na to rozwiązanie. I to dość proste. Wystarczy bowiem tylko jeden dodatkowy składnik, a cała potrawa stanie się lżejsza dla naszego żołądka. 

Smaczna fasolka podana w kubkach
Fot. Shutterstock/Food Via Lenses
Tu rozdawać będą pączki za darmo w Tłusty Czwartek. Co za okazja

Jak przygotować fasolkę po bretońsku bez strachu przed wzdęciami?

Aby przygotować taką potrawę, najpierw należy zaznajomić się z tym, jak to w ogóle zrobić, aby nie tylko była pyszna, ale również zdrowa dla naszego żołądka. Kluczowym etapem w przyrządzeniu tego dania jest dokładne namoczenie fasoli. W pierwszej kolejności powinniśmy zalać ją zimną wodą, po czym odstawić na 12 godzin. Taki trik zdecydowanie zmniejszy ryzyko wystąpienia wzdęć, ponieważ zostaną usunięte substancje, które mogłyby to spowodować. 

Ponadto dobrym sposobem na zmniejszenie ryzyka wzdęć jest dobranie odpowiednich przypraw do naszego dania. Kminek, liść laurowy czy też pieprz korzystnie wpływają na pracę naszego układu trawiennego

Dalsza część tekstu pod filmem

Tajemniczy składnik ochroną przed wzdęciami

Jaki jest najprostszy sposób na to, aby uniknąć wzdęć po zjedzeniu fasolki po bretońsku? Oczywiście jest to dodanie majeranku. Zaskoczeni? Majeranek jest niesamowicie aromatyczną przyprawą, która od dawna słynie ze swoich czynników wspomagających trawienie i pozytywnie wpływających na cały układ trawienny

Ponadto przyprawa ta naturalnie podbija smak całego dania. Kiedy ją dodać? Pod koniec gotowania należy wsypać jedną łyżeczkę majeranku. Dzięki temu fasolka po bretońsku będzie lżejsza dla żołądka, a do tego smaczniejsza

Trzeba również pamiętać o tym, aby nie podgrzewać wielokrotnie tej potrawy, ponieważ pozwoli to na uwolnienie się substancji, które powodują wzdęcia

Majeranek i łyżeczka
Fot. Canva/ajafoto

Sprawdź przepis na kotlety francuskie. Zobacz, jak zrobić roladę, którą warto podać na Wielkanoc