Smakosze.pl Przepisy Weź jajko, cebulkę i zioła. Te zapiekane kanapki są 100 razy lepsze od zwykłych
Fot. YouTube/Frühstück mit Adelina Kocht

Weź jajko, cebulkę i zioła. Te zapiekane kanapki są 100 razy lepsze od zwykłych

17 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Najlepiej smakują szybkie i łatwe przekąski. Zwłaszcza – ze zdrowymi składnikami. Dlatego zainspiruj się tym przepisem i przygotuj z niego te fantastyczne, zapiekane kanapki. To, że wszystkim smakują, poznasz, po tym, jak szybko znikną.

Prosta przekąska, a tak wiele smaku

Na spotkaniach w gronie najbliższych, oprócz dobrej atmosfery, nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Dlatego poznaj przepis na zapiekane kanapki i przygotuj je dla swoich gości. Kompozycja smaków, jak i sama forma dania zaskoczy, ale i zachwyci każdego.

Dokładną instrukcję oraz listę z potrzebnymi produktami znajdziesz w dalszej części artykułu. Przepis jest banalnie prosty, a przekąskę przygotujesz w kilkanaście minut. Zrób je i o doskonałości tych kanapek przekonasz się sama.

masa na zapiekane kanapki.jpg
Fot. YouTube/Frühstück mit Adelina Kocht
Latem robię taką surówkę z młodej kapusty. Smakuje lepiej niż te z restauracji

Tylko kilka składników

Przekąskę w formie kanapek przygotujesz z kilku składników, które na pewno masz w domu. O wszystkich dowiesz się więcej z listy umieszczonej poniżej. Kluczowe okazują się zioła, których użyto podczas przygotowania dania. W przepisie użyliśmy koperku i natki pietruszki, ale ty możesz puścić wodze fantazji i zastąpić je swoimi ulubionymi ziołami. Wszystko zależy od ciebie. Zdjęcia ilustrujące w artykule pochodzą z kanału Frühstück mit Adelina Kocht , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 jajko
  • odrobinę świeżego kopru
  • 70 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przepis na zapiekane kanapki

Bagietkę pokrój na kromki (możesz użyć też innego pieczywa). Cebule drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebule. Umytą natkę pietruszki oraz koper drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj starty na dużych oczkach ser. Wsyp mąkę, pieprz oraz sól.

Wbij jajko i wymieszaj ze sobą składniki. Powstałą masę nałóż na kromki bagietki i przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Kanapki zapiekaj w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 7-10 minut. Podawaj je na ciepło, a smak zachwyci każdego. Sprawdź także przepis na letnią zupę oraz dowiedz się, ile w tym roku zapłacisz za gofra na polskim morzem .

kanapki.jpg
Fot. YouTube/Frühstück mit Adelina Kocht
Kuroń pokazał, jak robi chłodnik litewski. Sekretem obłędnego smaku jest 1 składnik
Taką zupę z jabłek gotowała moja babcia. Tradycyjny polski przysmak wciąż zachwyca
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy